Wat gebeurt er met je lichaam als je te veel eet met kerst?

Wat gebeurt er in ons lichaam als we een keer te veel eten en welke rol spelen onze hersenen daarbij?
Hoe kun je het meest genieten van je kerstmaaltijd?

Genieten van een grote kerstmaaltijd kan vervelende bijwerkingen hebben. Hoe gaat je lichaam om met een grote maaltijd en hoe kun je de vervelende bijwerkingen voorkomen?

De feestdagen komen er weer aan en dat betekent: lekker en veel eten! De familie komt samen en slooft zich uit in de keuken om de lekkerste gerechten op tafel te serveren en vervolgens gezamenlijk te verorberen. Het kauwen en verteren is niet het enige wat er van je lichaam gevraagd wordt bij het opeten van deze lekkernijen, er spelen nog meer processen en er komt ook meer bij kijken dan alleen een voldaan gevoel.

Proces van de wisselwerking tussen brein en buik

Het begint eigenlijk al bij het ruiken of zien van het diner. Je hersenen halen eerdere ervaringen met het betreffende gerecht op en er wordt speeksel aangemaakt. Ook worden er in de maag alvast sappen aangemaakt en worden er hormonen afgegeven. Het lichaam wordt dus aan het werk gezet door het ruiken, zien of denken aan eten maar andersom zet het lichaam het brein ook aan het werk.

De bloedsuiker daalt als gevolg van het aanmaken van het hormoon insuline. Het signaal dat wordt afgegeven door deze daling zorgt ervoor dat het brein het energietekort wil voorkomen en dit doet het brein door te gaan eten! Kort gezegd leidt het denken aan eten er dus toe dat we ook daadwerkelijk eerder gaan eten.

Het is echter ook bewezen dat als we denken dat eten heel vullend gaat zijn, dat het dat ook eerder is. Om niet té veel te eten tijdens de kerstdagen kan je dus het beste denken dat al dat heerlijke eten je goed zal vullen.

Gevolgen van te veel eten

De after dinner dip
Veel mensen geven aan na het eten moe te zijn en last te hebben van een zogenaamde after dinner dip, of food coma. Dit is geen fabeltje maar komt doordat je door veel te eten ook veel insuline aanmaakt. Hierdoor piekt je bloedsuikerspiegel en dat maakt je letterlijk moe. Als je dus last denkt te hebben van een after dinner dip na een flinke kerstmaaltijd dan is dit helemaal geen gekke gedachte!

Toilet problemen
Met de kerstmaaltijd kan je al snel te veel suiker binnenkrijgen. Dit heeft als mogelijk gevolg dat suiker vanuit je maag te snel in je darmen terechtkomt. Dit gaat weer samen met veel vocht, waardoor je problemen kan krijgen m.b.t. je toiletbezoek.

Opgeblazen gevoel
Als je na het eten last hebt van een opgeblazen buik kan het zo zijn dat je je eten niet goed hebt gekauwd. Dit gebeurt vaak wanneer je veel eet en je je eten gulzig naar binnen werkt. Probeer dus vooral rustig te eten en erop te letten dat je goed kauwt. Ook zorgen drankjes met koolzuur voor een opgeblazen gevoel en gasvorming, sta dus ook stil bij wat en hoeveel je drinkt.

Misselijk gevoel
Bij het heerlijke kerstdiner krijg je vaak niet alleen te veel suiker, maar ook te veel vet naar binnen. Dit kan je een misselijk gevoel geven, doordat je lichaam het langst doet over het verteren van vet. Ook vertraagt het je spijsvertering. Dit betekent in de praktijk dat het kan zijn dat je maag te vol zit en je lichaam het vette voedsel er niet bij kan hebben en er dus uit wil werken. Dit kan je weer voorkomen door niet te veel te eten en rustig te eten.

Onrustig
We hebben het dan wel over de after dinner dip gehad waar je je juist moe voelt, maar je kan aan de andere kant ook last krijgen van een onrustig gevoel wanneer je in bed ligt. Doordat je zo veel suiker (glucose) binnenkrijgt kan dit je wakker houden. Om deze reden kan je beter iets eerder stoppen met eten of in ieder geval even uitbuiken voordat je naar bed gaat.

Hou bovenstaande informatie in je achterhoofd, maar geniet vooral van je kerstdiner!

Wil je meer weten over je lichaam en bijvoorbeeld achter je BMI (verhouding tussen je lengte en gewicht) komen? Bezoek BODY WORLDS Amsterdam en doe hier de gratis body scan ter waarde van €35!