Verrassende effecten van de herfst op je body en mind

Iedereen kan wel wat voorbeelden noemen van de seizoenswisseling naar de herfst en de effecten hiervan op de natuur, maar wat voor effecten heeft de herfst eigenlijk op ons lichaam?
Verrassende effecten van de herfst op je body en mind

Iedereen kan wel wat voorbeelden noemen van de seizoenswisseling naar de herfst en de effecten hiervan op de natuur, maar wat voor effecten heeft de herfst eigenlijk op ons lichaam?

De herfst is de meest kleurrijke periode van het jaar. De blaadjes van de bomen veranderen van kleur en de paddenstoelen komen weer tevoorschijn, maar wat zijn de effecten van de herfst op ons lichaam?

Eind september is het weer zover: het begin van de herfst. Dit is ook duidelijk te zien aan het weer en de natuur die langzaam van groen naar oranje/rood verandert. Nu de hitte voorbij is en het er buiten zo sprookjesachtig uitziet, wordt een boswandeling een aantrekkelijke activiteit. Dat de frisse buitenlucht de mens goed doet weet je vast al, maar de herfst heeft nog veel meer effecten op je body en mind.

Goed voor je liefdesleven

Allereerst is het natuurlijk heerlijk om met je geliefde gezellig onder een dekentje bij elkaar te kruipen tijdens de wat koudere dagen. Daarnaast is uit onderzoek gebleken dat het testosterongehalte in ons lichaam in de herfst hoger is dan de rest van het jaar. Een verhoogd testosterongehalte betekent een verhoogd libido, wat geldt voor zowel mannen als vrouwen, en dit heeft logischerwijs een positief effect op je liefdesleven. Dus, plan je date nights maar in tijdens de herfst ;)

Boost geestelijke gezondheid

Je geestelijke gezondheid is afhankelijk van heel veel verschillende factoren, te veel om op te noemen en misschien ook wel te veel om allemaal te kunnen begrijpen. Maar één van die factoren is het gelukshormoon serotonine. En laat dit gelukshormoon nou net tijdens de herfst verhoogd worden! Het zonlicht (ook door de bewolking heen) en de herfstkleuren hebben een positieve invloed op je serotoninegehalte en dus op je gesteldheid.
Naast de buitenlucht wordt het serotoninegehalte ook nog eens verhoogd door het uitkijken naar en het verheugen op de aankomende feestdagen. Kortom: de herfst brengt allerlei redenen met zich mee om je geluksgevoel een flinke boost te geven.

Positieve invloed nachtrust

Nu de warme zweterige nachten voorbij zijn (inclusief het gezoem van muggen) en het langer donker is buiten, zal je merken dat je beter en langer slaapt. Het is namelijk bewezen dat een lagere temperatuur een positieve invloed heeft op je nachtrust en je je eerder moe voelt wanneer het vroeger donker wordt buiten. Er is zelfs door onderzoekers van Harvard bewezen dat oktober de maand is waarin je het langst slaapt. Het is niet alleen ‘s avonds eerder donker, maar ‘s ochtends ook later licht; je zal dus zowel in de avond als in de ochtend wat extra slaapuurtjes kunnen meepakken.
Een betere nachtrust laat je in de nacht lekkerder slapen en overdag zorgt het ervoor dat je je beter kunt concentreren. Uit onderzoek blijkt ook nog dat de koude en natte maanden sowieso bijdragen aan het verhogen van je concentratie, prestaties en je geheugen.

Kortom: De herfst is niet alleen de meest kleurrijke periode van het jaar, maar ook de beste periode om met nieuwe uitdagende activiteiten te beginnen. Laat de herfst vooral zijn werk doen met de positieve effecten op je body en mind.

Ben je na het lezen benieuwd geworden naar wat het effect van geluk is op ons lichaam? Kom langs bij BODY WORLDS en ontdek de geheimen van ons lichaam in de tentoonstelling The Happiness Project.