Het belang van een goede nachtrust

Wereld Slaap Dag
Het belang van een goede nachtrust – Wereldslaapdag

Elk jaar, op de vrijdag voor de equinox in maart, is het Wereld Slaap Dag, georganiseerd door het Wereld Slaap Dag Comité van de World Sleep Society. Dit is de dag om de slaap te vieren, maar ook een oproep tot actie voor belangrijke zaken die met slaap te maken hebben, zoals geneeskunde, onderwijs en sociale aspecten. Waarom is slaap zo belangrijk?

Positieve effecten van voldoende slaap

Slaap is van vitaal belang voor je gezondheid en je geluk, want voldoende slaap heeft positieve effecten op zowel je lichamelijke als je geestelijke gezondheid. Slaap is net zo belangrijk als regelmatige lichaamsbeweging en evenwichtige voeding.

Slapende kinderen

Lichamelijk helpt slaap bij de genezing en het herstel van hart en bloedvaten. Het zorgt er ook voor dat de hormonen die regelen hoe hongerig of vol je je voelt in balans zijn, zodat je niet naar voedsel verlangt als je lichaam het eigenlijk niet nodig heeft. Dit helpt je om een gezond gewicht te behouden.

Voor kinderen en tieners stelt een diepe slaap het lichaam in staat het hormoon te produceren en vrij te geven dat een regelmatige groei bevordert. Hetzelfde hormoon, somatotropine, stimuleert ook de spiermassa en helpt cellen en weefsels te herstellen bij mensen van alle leeftijden. Slaap helpt ook het immuunsysteem gezond te houden, zodat het veel voorkomende infecties kan bestrijden.

Op mentaal vlak helpt slaap je hersenen om goed te werken. Wanneer je slaapt, vormen zich nieuwe neurale paden in de hersenen die je helpen om informatie te leren en te onthouden, en het verbetert je probleemoplossend vermogen. Slaap helpt je ook op te letten, beslissingen te nemen en creatief te zijn. Dus of je nu de volgende dag naar school moet of een lange werkdag voor de boeg hebt, voldoende slaap helpt je de dag door.

Negatieve effecten van slaaptekort

Slaaptekort

Slaaptekort of een gebrek aan voldoende slaap werkt averechts op het krijgen van voldoende slaap. Terwijl voldoende slaap je helpt om een gezond gewicht te behouden, kan slaaptekort het risico op zwaarlijvigheid verhogen. Fysiek gezien verhoogt slaaptekort het risico op hart- en vaatziekten, nieraandoeningen, hoge bloeddruk, diabetes en beroertes.

Studies hebben aangetoond dat te weinig slaap de activiteit in bepaalde delen van de hersenen op een negatieve manier wijzigt. Het kan ertoe leiden dat je problemen hebt met het nemen van beslissingen, het oplossen van problemen, het beheersen van je emoties en gedrag, en het omgaan met veranderingen. Slaaptekort is ook in verband gebracht met verhoogde gevoelens van stress en problemen met opletten. Ten slotte hebben studies aangetoond dat slaaptekort in verband kan worden gebracht met depressie, zelfmoord en het nemen van meer risico's.

Wanneer slaap je genoeg?

Routine voor het slapen

Er is niet één antwoord op deze vraag, het verschilt per persoon. De meeste volwassenen hebben elke nacht tussen de 6 en 9 uur slaap nodig, terwijl kinderen meer nodig hebben. De jongsten, tot 1 jaar oud, zouden tussen 12 en 16 uur slaap per dag moeten krijgen, inclusief dutjes, terwijl tieners 8 tot 10 uur per nacht nodig hebben.

Elke nacht voldoende slapen kan moeilijk zijn, maar het kan helpen om voor jezelf een routine op te zetten, door uit te zoeken hoe laat je 's morgens gewoonlijk moet opstaan en aan de hand daarvan te beslissen wanneer je regelmatig naar bed moet gaan. Het inhalen van verloren slaap helpt niet als je het regelmatig doet, dus het is beter om er de uitzondering op de regel van te maken. Iedereen zal zijn eigen routine hebben, het belangrijkste is dat het voor jou werkt en je genoeg slaap oplevert en dat je je eraan kunt houden.

Wereld Slaap Dag 2022

In 2022 valt Wereld Slaap Dag op vrijdag 18 maart, het thema en de slogan dit jaar is Kwaliteitsslaap, gezonde geest, gelukkige wereld. Het doel is elk jaar om mensen bewust te maken van het belang van slaap. Wat zijn volgens jou de bestanddelen van een goede slaap, welke invloed heeft slaap op je geestelijke gezondheid, je stemming en je besluitvorming, en hoe beoordeel je slaap in de context van je algemene gezondheid?