Groeipijn

De ontwikkeling van het menselijk lichaam
Groeipijn - de ontwikkeling van het menselijk lichaam

Vanaf het moment dat je werd verwekt, hebben je cellen wiskunde gedaan - delen, vermenigvuldigen - kopieën van zichzelf maken. Na een bepaalde leeftijd ben je klaar met groter worden. Hoe gebeurt dit en zijn er delen van het lichaam die blijven groeien? We nemen de ontwikkeling van het menselijk lichaam onder de loep, hoe we evolueren van embryo's tot slungelige opa's.

Hoe groeien we?

De cellen waaruit ons lichaam bestaat veranderen en ontwikkelen zich voortdurend. Als je lichaam groter wordt, groeien je cellen en delen ze zich in twee nieuwe cellen. Dit proces heet celdeling. Kinderen hebben groeiplaten aan het einde van hun botten, de cellen in die platen vermenigvuldigen zich waardoor de botten langer worden.

Welke factoren bepalen hoeveel we groeien?

Er zijn drie hoofdrolspelers in de ontwikkeling van je lichaam: genetica, voeding en hormonen.

Genetica

De mix van wat je ouders en grootouders je hebben meegegeven bevat de handleiding van hoe je lichaam zich moet ontwikkelen. Je genen bepalen hoe je eruit zult zien, je lengte, spiermassa, botstructuur en nog veel meer.

Voeding

Wat je lichaam binnenkrijgt is essentieel voor de groei. Voldoende variatie met bouwstoffen zoals eiwitten, koolhydraten, goede vetten, vitaminen en mineralen. Voldoende voeding met alle voedingsstoffen is essentieel om groter te worden.

Hormonen

De groei van verschillende lichaamsdelen wordt gereguleerd door verschillende hormonen. Groeihormoon stimuleert bijvoorbeeld de groei van botten en spieren. Testosteron stimuleert de groei van spiermassa en botdichtheid.

De groeicyclus

Van babytijd, kindertijd, adolescentie (puberteit) tot krimp?

Kindertijd - van 0 tot 1 jaar

Een nieuw mens begint gevormd te worden wanneer een eicel en zaadcel samenkomen in de baarmoeder en het proces van celdeling start. De stamcellen creëren gespecialiseerde cellen en leggen een basis voor de groei van weefsels en organen. Lichamelijk zijn hoofden groot in verhouding tot de rest van het lichaam. Het gemiddelde geboortegewicht varieert van ongeveer 2,5 tot 4,5 kg en de lengte van 45,7 tot 53,3 cm.

Kindertijd - van 1-2 tot 12-13 jaar

Tijdens de kindertijd maakt het lichaam veel groeihormoon aan, dat belangrijk is om het hele lichaam te laten groeien. Dit hormoon zorgt ervoor dat botten langer worden, cellen zich vermenigvuldigen en spieren zich ontwikkelen. Het lichaamssysteem beheert dit allemaal en zorgt ervoor dat elke groeifase gebeurt zoals het volgens onze genen hoort te gebeuren.

Adolescentie; gemiddeld van 10 tot 19 jaar

Zet je schrap, de puberteit komt eraan. Dit is een overgangsperiode die gepaard gaat met een golf van hormonen. In deze periode groeit je lichaam uit tot een volwassene, wat vaak gepaard gaat met een groeispurt. Dit fenomeen doet zich voor bij meisjes tussen 8 en 13 jaar en bij jongens tussen 10 en 15 jaar. Dit is de tijd waarin je alles lijkt te kunnen eten, omdat je lichaam veel energie nodig heeft om te groeien.

Na deze zeer belangrijke en emotionele fase van de menselijke groei, ben je veranderd van een kind in een volwassene. Tenminste, in de lengte. Na de puberteit ben je bijna klaar met groeien in centimeters. Dit komt omdat de groeischijven aan het einde van onze botten tijdens de puberteit samensmelten. Wanneer dit is gebeurd, kunnen je cellen geen nieuw bot aanmaken. Op sommige plekken is het echter mogelijk om nog iets te groeien, zoals in de schouders en heupen.

Volwassenheid

Dit is de periode waarin je lichaam volledig ontwikkeld is, fysiek en intellectueel volwassen. De lengte mag dan in de laatste fase zijn, er is nog steeds een doorlopend proces van celvernieuwing. De cognitieve en emotionele ontwikkeling stabiliseert zich. Er is een focus van het lichaam van onderhouden boven gezondheid. Uiteindelijk beginnen de capaciteiten van het lichaam weer af te nemen.

Wanneer stop je met groeien?

Een paar jaar na de puberteit is het skelet volledig ontwikkeld en zijn de groeischijven dichtgesmolten. Zonder ruimte in de groeischijven voor de cellen om zich te delen, is het niet mogelijk voor de botten om te groeien.

In de lengte ben je dan wel gestopt met groeien, in de breedte kun je nog wel groeien. Door aan te komen voeg je vetcellen aan je lichaam toe. Of je kunt je spieren laten groeien door te gewichtheffen. Tijdens het trainen scheur en maak je kleine sneetjes in je spieren. Om die scheurtjes te herstellen, maakt je lichaam extra cellen aan, waardoor je spieren uiteindelijk groter worden. Lees meer over spiergroei in dit blog.

Waarom krimpen oude mensen?

Als mensen ouder worden, doen sommige ontwikkelingen in het lichaam een stapje terug. Slecht horen, slecht zien, vergeetachtiger zijn en slanker worden. Dit kan te maken hebben met een afname van de botdichtheid, waardoor de botten in elkaar gedrukt worden. Leeftijdsgerelateerd verlies van spiermassa verzwakt de spieren van de wervelkolom en artritis kan de flexibiliteit van de gewrichten aantasten. Een deel is gewoon een natuurlijk onderdeel van ouder worden, maar actief blijven, goed eten en de juiste medische zorg krijgen kunnen je helpen gezond te blijven als je ouder wordt.

Zijn er lichaamsdelen die blijven groeien?

Neus en oren

Je neus en oren bestaan voor het grootste deel uit kraakbeen. In tegenstelling tot je botten stopt kraakbeen niet met groeien. Na verloop van tijd worden ze iets groter.

Omdat de zwaartekracht ons lichaam naar beneden trekt, worden de delen die uitsteken na verloop van tijd langer. De oorlellen worden uitgerekt en de neus kan iets naar beneden zakken.

Haargroei en nagelgroei

Je haar en nagels blijven je hele leven groeien. Ze groeien allebei vanuit een matrix, waar nieuwe cellen de oude eruit duwen. Deze oude cellen raken verder verwijderd van de bloedtoevoer en beginnen keratine te vormen en hard te worden. Dit is wat je aan het oppervlak ziet.

Onderzoeken geven geen uitsluitsel over de vraag of haar- en nagelvitaminen de groei daadwerkelijk kunnen ondersteunen. Als je niet genoeg voeding en vitamines binnenkrijgt, zullen de gummies je helpen. Gezond zijn en gezond eten is de beste manier om de groei te stimuleren.

Er is een mythe dat het haar en de nagels blijven groeien nadat je bent overleden. Dit is niet waar. Zoals we hebben geleerd, groeit ons lichaam door celdeling. Dit gebeurt alleen als de cellen worden voorzien van energie, afkomstig van de zuurstof die we inademen. Nagels en haar op een dood lichaam lijken langer omdat de huid eromheen zich terugtrekt.