Dry January

Wat alcohol met je lichaam doet
Wat alcohol met je lichaam doet
Dry January: een nieuwjaarsvoornemen om serieus te nemen!

Een avondje drinken wordt vaak gevolgd door een ochtend vol berouw. De alcohol die lekker smaakte tijdens het feest heeft zich omgetoverd tot kater. Hoe vaak heb je niet tegen jezelf gezegd: ik drink nooit meer? Die gedachten, gecombineerd met de voornemens voor het nieuwe jaar, zijn een mooie gelegenheid om in de eerste maand van het jaar een alcoholvrije reset te doen. Zo werd het fenomeen Dry January een nieuwjaarshype!

Waar komt Dry January vandaan?

Het concept ontstond in 2013 in het Verenigd Koninkrijk als een campagne van Alcohol Change UK. Het doel is om mensen aan te moedigen hun relatie met alcohol te herzien, gezondere gewoonten te bevorderen en mensen bewust te maken van de risico's van overmatig drinken.

Sindsdien heeft de beweging wereldwijde erkenning gekregen, met miljoenen mensen over de hele wereld die ervoor kiezen om het jaar nuchter te beginnen.

Deze jaarlijkse reset is een goed moment om na te denken over onze drinkgewoonten en wat alcohol met je lichaam doet.

Wat is alcohol?

Om te beginnen, wat is deze drank? Alcohol ontstaat tijdens het fermentatieproces van granen, fruit en elke andere suikerbron door gist. Het is een psychoactieve stof, wat betekent dat het de functie van je zenuwstelsel verandert, meer specifiek is het een psychotroop middel dat het centrale zenuwstelsel onderdrukt. Deze recreatieve drug is zowel de oudste als de meest gebruikte.

Wat gebeurt er in je lichaam als je alcohol drinkt?
De effecten van alcohol

Alcohol wordt in de bloedbaan opgenomen via de wanden van de maag en de dunne darm. Dit proces begint snel, alcohol kan een piekconcentratie bereiken binnen 30 tot 90 minuten, afhankelijk van factoren zoals hoe snel je drinkt, de hoeveelheid voedsel in de maag, de gezondheid van de lever en genetica.

Wanneer het door het lichaam stroomt, verhoog je de alcoholconcentratie in je bloed. Hoe hoger deze is, hoe meer je de volgende effecten voelt:

  • De hersenen verdoven
    Alcohol is een depressivum, wat betekent dat het de activiteit van de hersenen en het centrale zenuwstelsel vertraagt. Dit leidt tot ontspanning, minder remmingen, verminderd beoordelingsvermogen en algehele verzwakking van je zintuigen en coördinatie.
  • Verhoogde hartslag
    Je hart moet je bloed sneller rondpompen. Je voelt je warmer, voelt minder pijn en je ademhaling versnelt.
  • Nieren gaan tekeer - uitdroging
    Om je drank te verteren moeten je nieren hard werken. Alcohol is een diureticum, net als thee en koffie, wat betekent dat het je urineproductie verhoogt. Dit kan sommige symptomen van intoxicatie, zoals hoofdpijn en duizeligheid, verergeren. Dit draagt ook bij aan de kater de volgende dag.
  • Je hebt honger - de drunchies (munchies, dronken)
    Een studie die de hersenen van muizen onderzocht, ontdekte dat neuronen die te maken hebben met honger geactiveerd worden wanneer je bedwelmd bent. Eten vertraagt ook de roes, dus het is heel logisch dat je frietjes wilt eten als je drinkt!

Effecten van alcohol op lange termijn

Langdurig zwaar drinken leidt tot verschillende gezondheidsproblemen. Het is een van de meest verslavende drugs en leidt elk jaar tot veel sterfgevallen. Gezondheidsrisico's zijn onder andere:

  • Leverschade: Alcohol wordt gemetaboliseerd door de lever, die overweldigd kan worden door de aanwezigheid ervan. De lever moet de gifstoffen onder controle houden en deze gifstoffen kunnen ervoor zorgen dat je je misselijk voelt. Chronisch alcoholmisbruik kan leiden tot leververvetting - bekijk bij Body Worlds hier een exemplaar van.
  • Hartaandoeningen: Alcohol kan de bloeddruk verhogen, triglyceriden nemen dan toe en de bekleding van de bloedvaten beschadigen, waardoor het risico op een hartaanval, beroerte en andere cardiovasculaire problemen toeneemt.
  • Spijsverteringsproblemen: Alcohol kan de spijsvertering verstoren, wat leidt tot misselijkheid, braken, diarree en maagzweren. Het kan ook de alvleesklier beschadigen, omdat alcohol ervoor zorgt dat de alvleesklier giftige stoffen produceert.
  • Neurologische aandoeningen: Chronisch alcoholmisbruik kan hersencellen beschadigen, wat leidt tot cognitieve stoornissen, geheugenverlies en een verhoogd risico op dementie.
  • Kanker: Alcoholgebruik wordt in verband gebracht met een verhoogd risico op verschillende soorten kanker, waaronder mond-, keel-, slokdarm-, lever- en borstkanker.

Daarnaast zijn er nog meer voordelen van niet drinken, ook als je geen zware drinker bent:

  • Doei katers!
  • Helder nadenken
  • Je houdt meer geld over voor andere dingen
  • Minder calorieën innemen
  • Gezonder eten

Hoe je je kunt houden aan Dry January en je andere goede voornemens voor het nieuwe jaar:

  • Schrijf je redenen op
    Maak voor jezelf duidelijk waarom je deze uitdaging aangaat. Door het op te schrijven heb je een gemakkelijke herinnering voor als het nodig is.
  • Laat het iedereen weten
    Uit onderzoek is gebleken dat als je je doelen aan anderen vertelt, je meer kans hebt om je eraan te houden. Je wilt ze niet vertellen dat je gefaald hebt! Het is nog beter als je een maatje vindt die ook de uitdaging aan wil gaan.
  • Probeer nieuwe activiteiten uit
    Als je hobby uitgaan was, vervang dat dan door een nieuwe leuke, gezonde activiteit.

Probeer deze maand van 0,0%! Of je nu wilt detoxen van de feestdagen, je band met drank wilt heroverwegen of je hele levensstijl voorgoed wilt veranderen: begin nu en voel het verschil!