Is feesten ongezond of gezond?

Laten we de voor- en nadelen van het feestleven naast elkaar leggen.
Is feesten ongezond of gezond?

Gatsby (de grote) zei: ‘a little party never killed nobody’. Sommige mensen beweren zelfs dat feesten goed of gezond voor je is. Dit is misschien alleen maar wishful thinking voor de feestbeesten onder ons, want er zijn zeker ongezonde kanten aan een feestleven. Laten we de voor- en nadelen van feesten en wat het met het lichaam doet eens tegen elkaar afwegen.

De gezondheidsvoordelen van feesten:

party

Feesten kan een verlichting van stress zijn

Het is geen nieuws dat te stress een gezondheidsrisico is voor je lichaam en geest. Het menselijk lichaam is ontworpen om stress te ervaren. Het helpt ons bij gevaar, het is een indicator om te reageren.

Er zijn twee soorten stress, de 'positieve' stress, eustress genoemd, die je motivatie geeft en waarschuwt om 'gevaar' te vermijden. Het is iets waar je enthousiast over bent en wat je een drive geeft. Distress daarentegen is het negatieve gevoel dat optreedt wanneer je voortdurend voor uitdagingen staat. Dit bouwt zich op tot overspannenheid en spanning.

Om deze natuurlijk voorkomende stress te verlichten voordat het te veel vat krijgt, is het belangrijk manieren te vinden om je lichaam en geest te ontspannen. En dat kan zijn: feesten! Af en toe los gaan geeft je iets om naar uit te kijken en enthousiast over te zijn. Het leidt je af van je dagelijkse beslommeringen en kan je helpen je geest leeg te maken. Feest de stress weg!

Naar een feestje gaan is goed voor je sociale contacten

Voor ons mensen is het belangrijk om met medemensen te zijn, ons sociaal verbonden te voelen en te genieten van tijd samen om een gelukkig en gezond leven te leiden. Het hebben van sterke sociale banden heeft talrijke voordelen voor onze geestelijke gezondheid. Studies hebben onder meer aangetoond dat angst en depressie afnemen en dat het gevoel van eigenwaarde toeneemt. Daarnaast kan een sociaal leven je helpen je immuunsysteem te verbeteren!

Ja zeggen tegen een feestje kan je helpen deze sociale banden en connecties met mensen te vinden of versterken. Ook is het een goede plek om je sociale vaardigheden verder te ontwikkelen.

Feesten als cardio

We weten hoe belangrijk beweging is voor het lichaam. En dansen is een goede workout! Kijk zelf maar, stop je telefoon in je zak als je aan het clubben bent om bij te houden hoeveel stappen je op zo een avond zet. Bovendien is uit onderzoek van Harvard gebleken dat je met slechts 30 minuten intensief dansen zo'n 180 tot 230 calorieën kunt verbranden.

Je lichaam bewegen op de maat heeft nog meer voordelen voor de gezondheid, want het verlaagt het risico op osteoporose en dementie. En dansen zorgt ervoor dat je lichaam endorfine afgeeft die je een natuurlijke high geeft.

De nadelen van feesten:

Slaaptekort en een onregelmatig slaapschema

Feestjes nemen de plaatst in van je nachtrust, omdat feesten meestal 's nachts plaatsvinden. Je slaap opofferen heeft negatieve gevolgen voor je lichaam en geest. En hoe minder je slaapt, hoe erger het wordt. Ongeveer acht uur slaap per nacht maakt deel uit van een gezond dieet, ons lichaam heeft rust nodig om te herstellen en aan te sterken. Slaapgebrek maakt je vergeetachtig, prikkelbaar en vermoeid. Als je niet goed uitrust tast je ook je immuunsysteem aan.

Nu lijkt het antwoord misschien om gewoon uit te slapen, maar dit heeft ook risico's voor de gezondheid. Door een onregelmatig slaappatroon lopen mensen meer risico op overgewicht, hoge bloeddruk en obesitas. Een onregelmatig slaapritme verslechterd ook de kwaliteit van je slaap.

Alcohol- en middelenmisbruik

Alcohol en andere middelen zijn over het algemeen niet gezond voor je lichaam, vooral wanneer ze in te grote hoeveelheden worden gebruikt. Deze schadelijke stoffen verdoven de hersenen en het lichaam even, brengen je in een reactieve modus, waarbij het moeilijker is om jezelf onder controle te houden. Gezondheidsrisico's op lange termijn zijn hartziekten, een zwak immuunsysteem, geheugenverlies en geestelijke gezondheidsproblemen.

Alcohol en drugs zijn zeer verslavend. Wat misschien begint als een onschuldig feestje kan uitgroeien tot een oncontroleerbare gewoonte.

Ook je slaap wordt door deze stoffen beïnvloed. Naast de hoeveelheid slaap die je krijgt na een avondje stappen, is er ook een onderscheid in de kwaliteit van de slaap. Alcohol is niet bevorderlijk voor de kwaliteit van je slaap. Alcohol drinken heeft misschien het effect dat je moe wordt en snel in slaap valt, maar je lichaam heeft veel meer rust nodig dan een nuchter lichaam.

Junkfood

Als je avondje uit eindigt bij de kebabzaak, is je feestleven aanzienlijk ongezonder. Natuurlijk is af en toe junkfood eten niet direct gevaarlijk, maar als kebab, pizza en friet een standaard worden in je weekenden, zijn je feestjes een aanslag op je lichaam. Te veel eten, vette, sterk bewerkte voedingsmiddelen en 'lege calorieën' onttrekken je energie. Hier een gewoonte van maken kan leiden tot overgewicht en obesitas.

Deze ongezonde levensstijl kan ook leiden tot het vetlever-syndroom. Bij BODY WORLDS is een normale, gezonde, lever te zien naast een vervette lever.  Zo zie je duidelijk hoe je dagelijkse en je feestkeuzes je lichaam beïnvloeden!

Hoe breng je feesten in balans met een gezonde levensstijl?

Geluk en gezondheid gaan hand in hand samen. The Hapiness Project bij BODY WORLDS is ontworpen om te leren hoe we gezonder en gelukkiger kunnen zijn. Als uitgaan van tijd tot tijd jou gelukkig maakt, dan moet je jezelf die geluksmomenten niet ontnemen!

Maar houd de negatieve kanten in gedachten en vind een goede balans. Blijf uit de buurt van te veel drinken, drugs, junkfood en probeer een goede nachtrust aan te houden. Doe misschien een extra dutje voor of na het feest. Dan kun je zeggen dat je uitgaat voor je gezondheid!