Wat is jouw lichaamsontevredenheidsscore

Wat is jouw lichaamsontevredenheidsscore

Het is ‪#‎wereldvrouwendag‬ vandaag. Hoe mooi vrouwen in hun verschillende vormen ook zijn, vaak hebben ze een vertekend zelfbeeld. The Daily Mail vroeg zich af in hoeverre dit het leven van vrouwen beïnvloedt en besloot hun zogenaamde ‘lichaamsontevredenheiddscore’ te onderzoeken.

Onderzoekers vroegen meerdere vrouwen een psychologische test te ondergaan, waarvan vier vrouwen deze resultaten openbaar maakten. Elke vrouw moest zichzelf aanwijzen op bovenstaande tekening. Daarna moesten de vrouwen het lichaam aanwijzen dat ze graag zouden willen hebben. Het verschil tussen deze twee getallen is de lichaamsontevredenheidsscore. Ook werd het werkelijke lichaam vergeleken met hoe de deelnemers hun eigen lichaam zien.

Wat is jouw lichaamontevredenheidsscore?

Wat de lichaamsontevredenheidsscore inhoudt

Hoe groter het gat tussen het lichaam dat een vrouw denkt te hebben en het lichaam dat ze werkelijk heeft wordt, hoe ongelukkiger ze is in haar eigen lichaam. Mannen kiezen over het algemeen de juiste afbeelding in vergelijking met hun lichaam. Vrouwen zitten er vaak één tot twee punten naast. Wanneer het gat groter is dan drie of vier punten spreken we van een hoge mate van ontevredenheid en stress. Als het gat nog groter is, is er vaak sprake van een eetstoornis.

De vier vrouwen die meewerkten aan het onderzoek schatten zichzelf allemaal één tot twee punten te ‘hoog’ in. Daarnaast was hun lichaamsontevredenheidsscore gemiddeld 3,5.

Mevrouw Bijal Chheda-Varna, een Londense psychologe gespecialiseerd in zelfbeeld, zegt dat de figuurtest een goede en simpele manier is om te bekijken hoe ontevreden een vrouw is met haar figuur. Helaas groeit volgens haar het aantal vrouwen dat extreem ontevreden is over haar uiterlijk. Ze zegt: ‘Er is duidelijk een groei aanwezig bij de groep vrouwen die geen eetstoornis hebben, maar wel erg hoog scoren bij de lichaamsontevredenheidstest. Ze komen vaak naar me toe met klachten als depressie of angsten. Later blijkt dan dat hun zelfbeeld en eetgewoonten de belangrijkste onderliggende factoren zijn van de problemen.’

Voor de psychologe is het duidelijk dat de hoge standaarden en druk om perfect te moeten zijn vrouwen vaak teveel wordt.

Bron