Wat is het grootste geplastineerde dier?

Groot, groter, grootst!
Wat is het grootste geplastineerde dier?

Niet alleen het menselijk lichaam wordt geplastineerd. Dr. Gunther von Hagens heeft een nieuwe uitdaging gevonden in het plastineren van dieren met als doel het publiek kennis te laten maken met de wonderlijke dierenwereld. Naast het feit dat dieren er vaak anders uitzien van binnen dan mensen, zijn ze soms ook veel groter. Bij een mensenlichaam duurt het vaak 1500 uur voordat deze volledig geplastineerd is, bij grote dieren duurt dit proces soms wel 40 keer zo lang.

Maar wat is dan het grootste geplastineerde dier? Dat is een Aziatische olifant! Dit prachtige dier genaamd Samba is overleden in een dierentuin in Duitsland en daarna geplastineerd. In totaal weegt het dier 3.2 ton en is hij 6 x 3.5 meter groot. Deze plastinatie geeft je de kans om alle spieren, pezen en bloedvaten van dichtbij te bestuderen.

Ondanks dat de olifant het grootste geplastineerde dier is, heeft het plastineren hiervan niet het langst geduurd. Er is het langst gewerkt aan het plastineren van de giraffe. Zijn lange nek zorgde voor complicaties en uiteindelijk is er 3 jaar over gedaan om het hele dier af te krijgen.

BODY WORLDS: Animals Inside Out

Een compleet nieuwe tentoonstelling is in 2010 geopend die zich volledig richt op geplastineerde dieren: BODY WORLDS: Animals Inside Out. Deze tentoonstelling reist rond en is volgend voorjaar in Amerika te zien. Naast de olifant zie je bij deze tentoonstelling meer dan 100 verschillende soorten dieren zoals: een giraffe, beer, haai, gorilla en zelfs een paard. De dieren zijn in een natuurlijke houding gepositioneerd. Zo krijg je een goed beeld van de werking van de spieren en pezen en leer je meer over het gedrag van de dieren. Mocht je een keer in de buurt zijn van deze tentoonstelling, dan is het zeker een bezoek waard!

LET OP: In BODY WORLDS Amsterdam worden enkel menselijke lichamen tentoongesteld. Er zijn dus geen dieren te zien.