Stoptober

een uitstekende reden om te stoppen met roken
Stoptober: een uitstekende reden om te stoppen met roken

Roken is de meest vermijdbare oorzaak van ziekte en vroegtijdige dood, wereldwijd. Laat dat maar even binnen komen. Iedere sigaret die per dag wordt gerookt vergroot de kans op het ontwikkelen van ziektes, kanker en hartstoornissen. Hoewel het aantal zware rokers in de laatste twintig jaar is afgenomen, ziet recent onderzoek een groeiende trend in het aantal mensen dat minder dan tien sigaretten per dag rookt. Vandaag de dag is 20% van de wereldpopulatie boven de vijftien een lichte, gemiddelde of zware roker.

Effecten van roken op je longen

Denk je soms wel eens dat de gevaren van roken worden overdreven? Misschien klinkt het wel als iets wat je al zo vaak hebt gehoord, maar iedere sigaret die je rookt telt. Kijk maar eens naar deze video of kom naar Body Worlds om met je eigen ogen te zien wat het effect is van roken op je longen. Teer hoopt zich op en langzaam maar zeker worden je longen zwart en hard. Als je nu stopt met roken zul je al snel merken dat je gezondheid verbeterd (hoe snel hangt af van hoeveel je rookt).

Motivatie om te stoppen

Motivatie is essentieel als je wilt stoppen met roken. Als je er achter wilt komen of je er echt klaar voor bent om te stoppen dan zul je er goed over na moeten denken. Bedenk voor jezelf of stoppen belangrijk voor je is. Wees eerlijk met jezelf. Als het belangrijk voor je is, waarom dan? Je bewust zijn van je redenen zal je helpen om je mentaliteit en je gedrag aan te passen. Hebben anderen je geadviseerd of gevraagd om te stoppen? Of wil je het zelf voor je gezondheid, om je beter te voelen of om geld te besparen?

Wat je redenen ook zijn, de ervaring leert dat je redenen een positieve relatie hebben met je toekomstige rookgedrag. Rokers met een hoge intrinsieke motivatie hebben een grotere kans om te stoppen met roken voor een langere periode dan rokers met een extrinsieke motivatie. Met andere woorden, als je zelf wilt stoppen met roken is de kans groter dat het je lukt. Onder druk van je familie, partner of vrienden kan stoppen een overweldigende ervaring worden, tot het punt waarop je die sigaret toch weer op steekt.

Maak het niet groter dan het is

Niemand zegt dat stoppen met roken makkelijk is. Waarschijnlijk zullen er dagen zijn waarop je aan weinig anders kunt denken dan hoe moeilijk en frustrerend het is. Deze gevoelens kunnen je ontmoedigen, of je je alleen laten voelen in het gevecht tegen de sigaret. Daarom is het belangrijk om steun te hebben. Bespreek je ervaringen met anderen en deel je voortgang met ze. Dit maakt het makkelijker om een nieuwe sigaret af te wijzen en je doel te halen. Begin met het plannen van je niet-rokers reis. Kies een dag die goed voelt en hou je er aan.

Stop met roken voor 28 dagen

Oktober zou de perfecte tijd kunnen zijn om te stoppen met roken. Deze maand is Stoptober, een evenement van 28 dagen waarin duizenden mensen stoppen met roken. Waarom 28 dagen? Omdat onderzoek laat zien dat je na 28 dagen de positieve effecten van niet roken echt merkt en de meeste ontwenningsverschijnselen zijn achter de rug. Nog niet overgehaald? Uit onderzoek blijkt dat 70% van de deelnemers van Stoptober het volhoudt. Bijna de helft is na drie maanden nog steeds gestopt. Dus, waarom zou jij er niet een van hun kunnen zijn?