Marcelino Lopez: Waarom mannen gelukkiger zijn dan vrouwen

Marcelino Lopez: Waarom mannen gelukkiger zijn dan vrouwen

Uit een onderzoek van CBS is gebleken dat Nederlandse mannen gelukkiger zijn dan vrouwen. Het is namelijk zo dat 69% van de mannen aangeeft vaak of altijd gelukkig te zijn. Bij vrouwen is dit aantal 65%. RTL Nieuws sprak met psycholoog Marcelino Lopez over de uitkomsten van het onderzoek. Marcelino Lopez is deskundig op het gebied van geluk, communicatie en liefde.

Ervaren vrouwen geluk anders dan mannen?

Het is volgens Marcelino Lopez niet zo dat er hele grote verschillen zijn tussen mannen en vrouwen in het beleven van geluk. Hij zegt: “Verschillen tussen mannen en vrouwen worden vaak wat overdreven. Meestal zijn de overeenkomsten groter en over het algemeen worden mensen gelukkig van dezelfde dingen. Vooral goede sociale contacten zijn belangrijk. Mensen zijn kuddedieren en het meeste geluk heeft te maken met anderen. Zelfs individuele prestaties worden pas leuk als je ze kunt delen met iemand anders.”

Ook is het volgens de gelukspsycholoog zo dat vrouwen wereldwijd hoger scoren op het gebied van geluk. Een verklaring hiervoor is dat vrouwen zich meer richten op taken binnenshuis en mannen meer op taken buitenshuis. De taken binnenshuis geven meer voldoening, maar in een meer geëmancipeerde samenleving als de onze zijn die cijfers verschoven. In Nederland verwacht men van vrouwen dat ze werken én het huishouden doen én sociale relaties onderhouden én werken voor een goed uiterlijk. Dit zorgt vaak voor teleurstelling en dus minder geluk in het leven, want geen mens kan altijd succesvol zoveel ballen in de lucht houden.

Worden mannen van dezelfde dingen gelukkig als vrouwen?

“Ja, over het algemeen wel. Een klein verschil kan zijn dat mannen iets meer carrière- en statusgeoriënteerd zijn en zich ongelukkiger voelen als zij daarin niet slagen en zichzelf maatschappelijk gezien niet nuttig voelen. Vrouwen zijn wat meer gericht op sociale relaties en liefde en ervaren meer ongeluk als zij hierin tekortschieten.”

Verder zegt de Lopez nog tegen RTL Nieuws dat geluk voor een groot deel afhangt van waar je woont. Het is namelijk zo dat mensen die in de stad wonen over het algemeen minder gelukkig zijn dan mensen die daar buiten wonen. In de stad worden er meer verwachtingen gesteld en die maken vaak dat je ongelukkiger wordt. Ook zegt hij dat geluk besmettelijk is. Als jij gelukkig bent en dit uitstraalt dan zullen mensen om je heen dit ook sneller worden.

4 Gelukstips van Marcelino Lopez

1. Denk niet alleen positief maar doe positief.
Mensen die positief doen, maar dit niet perse zijn zullen op de lange termijn gelukkiger worden.

2. Blijf in het moment.
Besteed niet teveel tijd aan dagdromen of tobben. Houd je aandacht bij wat je nu doet.

3. Geluk is niet vrijheid om te kiezen, geluk is kiezen.
Meer keuzevrijheid is voor de twijfelaars onder ons niet positief, blijf dus niet te lang hangen in keuzes, maar maak een keuze.

4. Houd een dankbaarheidsboekje bij.
Schrijf in dit boekje alle positieve dingen op die je meemaakt. Negatieve dingen blijven namelijk langer hangen in het brein. Op deze manier zorg je dat ook de positieve dingen blijven hangen.

Meer gelukstips?

Klinkt misschien gek, maar gelukkiger zijn kun je leren. Breng een bezoek aan de anatomie expositie BODY WORLDS: The Happiness Project, ontdek wat geluk precies is, wat het voor effect heeft op je gezondheid en hoe je er zelf voor kunt zorgen dat je gelukkiger wordt!