Maakt mooi weer ons gelukkiger?

Heb jij de zomer in je bol? De zon en warmere temperaturen hebben effect op ons lichaam en gedrag. Voelen we ons echt blijer hierdoor?
Maakt mooi weer ons gelukkiger?

Summertime and the living is easy. Warme temperaturen en lange zonnige dagen, je haat of houdt van deze tijd van het jaar. Eén ding is zeker, je voelt een effect op je welzijn, toch? Is dit slechts een placebo of heeft het weer daadwerkelijk invloed op onze geestelijke en lichamelijke gezondheid? We zetten de feiten op een rijtje.

De effecten van de zon en warm weer op ons lichaam en geest

laying bed

Voel je je gelukkiger door de zon?

Serotonine = :)

In zekere zin wel! Zonlicht helpt om meer serotonine aan te maken. Serotonine is een chemische stof in onze hersenen die helpt bij ons humeur. In de zon zijn leidt tot een hoger serotonineniveau, waardoor je stemming en welzijn verbeteren. Een Australisch onderzoek concludeerde dat zonlicht hogere serotonineniveaus produceert, ongeacht de temperatuur, zolang de zon maar schijnt!

Vitamine van de zon

Een ander voordeel van de zon is vitamine D. Uit een Noors onderzoek (2011) bleek dat mensen met een laag vitamine D-niveau vaker depressief zijn. Ongeacht leeftijd, levensstijl en algemene gezondheid. Op donkere, sombere dagen kan het innemen van vitamines een goede oppepper zijn. Maar, de beste manier om je vitamine D-niveaus op peil te houden is door in de zon te zijn. Met 15 minuten per dag maak je al een groot verschil!

Beweging

Als de zon schijnt, ben je actiever. De dagen zijn langer en de temperaturen zijn aangenaam, dus je bent meer geneigd om buiten te zijn. Wandelen in de natuur, fietsen, skaten of gewoon terrasje pakken! Het zomerseizoen geeft ons veel mogelijkheden om ons lichaam te bewegen. Dit versterkt ons lichaam waardoor we gezonder worden. Lichaamsbeweging helpt bij dopamine, je weet wel, dat stofje in onze hersenen die ervoor zorgt dat we ons goed voelen!

Gezelligheid

Laten we niet vergeten hoe belangrijk sociale interacties voor ons mensen zijn. Mensen brengen gemiddeld meer tijd met anderen door als de zon schijnt. Het zit in onze blauwdruk om met andere mensen samen te zijn om te overleven en te gedijen, omdat we sociale wezens zijn. Daarom voelen we ons gelukkiger als we rondhangen en omgaan met vrienden, familie, collega's of willekeurige mensen. Bedankt, zon!

Voel je je minder energiek in de winter?

Dat kan komen door de koude temperaturen en een gebrek aan zonlicht. Een koud gevoel geeft het lichaam het signaal om tot rust te komen en een winterslaap te houden, wat resulteert in minder energie tijdens de wintermaanden. Je lichaam heeft op dat moment meer energie nodig om zichzelf warm te houden. Warmere temperaturen kunnen je energie en humeur een boost geven, maar tot zekere hoogte. Als het te warm is kan je loom worden en de drang voelen om aan de hitte te ontsnappen.

De zon is een natuurlijke klok. Je circadiane klok, de klok die in je lichaam is ingebouwd, reageert op het licht. Als het donker is, is het tijd om te slapen. Dus hoe langer het buiten licht is, hoe langer je je energiek voelt. Als het een bewolkte donkere dag is, kun je je moe voelen door het gebrek aan natuurlijk licht.

Winterdip

Dus in zekere zin heb je de zon en lekker weer nodig om je wat beter te voelen. Voor mensen die lijden aan een seizoensgebonden affectieve stoornis, of SAD, is dat zeker het geval. Dr. Normal Rosenthal van de Georgetown University beschrijft de winterblues met deze term. In onze blog over Blue Monday leer je meer over de winterdepressie.

Wat is het perfecte weer voor de mens?

Uit een onderzoek van NASA, helemaal terug in de jaren 1960, bleek dat de ideale temperatuur voor een naakte mens 31 graden Celsius is. Bij deze temperatuur, zo ontdekten ze, hoeft je lichaam geen energie te gebruiken om zichzelf warm of koel te houden. Ze voerden deze experimenten uit in een omgeving waar de luchtvochtigheid werd gecontroleerd en de testobjecten in rust waren. Kort daarna kwam men erachter dat er zoveel factoren meespelen, dat het moeilijk is om een specifiek getal te hebben over het ideale weer voor mensen.

everyone is happy in a field of sunflowers

Wat is de sleutelfactor van weer en geluk?

De manier waarop we het weer waarnemen is wat ons geluk het meest beïnvloedt. Individuele verschillen, persoonlijke voorkeuren en culturele achtergronden spelen een belangrijke rol bij het vormen van onze emotionele reactie op weersomstandigheden. Iemand die bijvoorbeeld van buitenactiviteiten houdt, kan meer geluk ervaren op een zonnige dag, terwijl iemand anders die het fijn vindt om binnen te blijven, zich gelukkiger kan voelen bij regenachtig weer.

Heb jij de zomer in je bol? Een ding is zeker, als de zon schijnt, is het belangrijk om je grootste orgaan te beschermen: je huid! Smeer je in met zonnebrandcrème en geniet voorzichtig van de dagen vol UV-straling!