Leuke weetjes over het menselijk lichaam

Leuke weetjes over het menselijk lichaam

Het menselijk lichaam is een bijzondere machine. Er spelen zich veel dingen af waar je geen weet van hebt of je niet bewust van bent. Er zijn daarom ook duizend en één leuke weetjes over het menselijk lichaam. Leuke weetjes, je komt ze overal tegen. Er vinden zeer veel onderzoeken plaats waar leuke weetjes, interessante weetjes en ook grappige weetjes uit naar voren komen. Bijvoorbeeld wat het effect is van liefde op de mens of wat roken doet met het lichaam. Wij hebben voor jou een heel aantal leuke, interessante, grappige en rare weetjes op een rijtje gezet! Kom jij nog andere leuke weetjes tegen? Laat het ons weten.

Waterhersenen

Er zijn talloze interessante weetjes te bedenken over het menselijk lichaam. Wij willen graag de meest leuke weetjes met jou delen, bijvoorbeeld over de hersenen. Jouw hersenen bestaan voor 80 procent uit water. Het lijkt misschien aan de hoge kant, maar gemiddeld bestaat het hele menselijk lichaam uit ongeveer 70 procent uit water. Het gewicht van de hersenen van een volwassene ligt gemiddeld rond de 1300 gram. Het gewicht en de grootte van de hersenen zeggen echter niets over slimheid en intelligentie.

Een soort superman

Als je lichaam zich bedreigd voelt of zich in een gevaarlijke situatie bevindt ondervindt je lichaam stress. Op zo een moment komt er adrenaline vrij. Deze adrenaline zorgt ervoor dat je voor even heel hard kan lopen of beter kunt nadenken over hoe je op een situatie moet reageren.

Zuurstof is de benzine van het menselijk lichaam. Een mens kan niet zonder zuurstof. Zuurstof wordt via ons bloedvatensysteem door het lichaam gepompt. Wanneer je de lengte van alle bloedvaten in een menselijk lichaam zou optellen, kom je uit op een totale lengte van zo’n 100.000 kilometer!

Niezen

Niezen is een natuurlijke reflex van het lichaam en wordt veroorzaakt doordat het neusslijmvlies wordt geprikkeld. Dit kan komen door een kietelend stofje in je neus of door overgevoeligheid voor bepaalde stoffen. Als je hooikoorts hebt, kun je vaak merken als het weer lente wordt. Mensen met hooikoorts zijn allergisch voor bepaalde stoffen die tijdens dat jaargetijde in de lucht zweven waardoor hun neusslijmvlies wordt geprikkeld. De nies is eigenlijk een explosieve samentrekking van de niesspieren. Als je niest, kan de lucht een snelheid bereiken van wel 165 kilometer per uur!

Het hart

Je hart pompt tussen de 8000 en 9000 liter bloed per dag rond. Dat is ongeveer 6 liter per minuut.

Leuke weetjes over de mond

Er zitten meer bacteriën in je mond dan dat er mensen op aarde leven. Er zitten dus meer dan 7 miljard bacteriën in je mond.

Van al deze bacteriën worden er ongeveer 250 uitgewisseld tijdens een tongzoen, en er worden ook nog 10.000 parasieten uitgewisseld.

Het menselijk skelet

Wist je dat je skelet blijft groeien tot je 35 jaar bent? Tot je 35ste levensjaar maakt je lichaam namelijk meer botweefsel aan dan dat er afgebroken wordt. Hoewel je botten niet meer langer worden na de puberteit, worden ze wel dikker.

Elk jaar een nieuw jasje

Wist je dat je lichaam ongeveer jaarlijks wordt vernieuwd. Het komt er op neer dat er ongeveer 1 miljard cellen per uur worden vervangen.

Slaapstand van je hersenen

Wist je dat als je slaapt je hersenen veel actiever zijn dan als je wakker bent? Je hersenen verwerken dan veel informatie en herstellen zich. Je hersenen starten zich als het ware opnieuw op.

Het bijzondere babylijf

Omdat het strottenhoofd van een baby zich nog niet goed heeft ontwikkeld kunnen baby’s tot 6 maanden oud tegelijk ademhalen en slikken.

Geen knieschijven
Hoe komt het toch dat baby’s zo makkelijk met hun voeten in hun mond kunnen zitten? Dit komt omdat je als baby geboren wordt zonder knieschijven. Het kraakbeen dat op die plek zit ontwikkeld zich later tot de knieschijf.

Vrouwen doen het vaker

Vrouwen knipperen vaker met hun ogen dan mannen. Dit wordt vooral duidelijk bij een sterk geluid. Vrouwen knipperen dan namelijk een paar keer, terwijl mannen maar één keer knipperen.

Heb je de smaak te pakken en wil je nog meer bijzondere dingen te weten komen over het menselijk lichaam? Kom dan naar BODY WORLDS: The Happiness Project!

Rare weetjes

Wist je dat het aantal botten dat een volwassen mens heeft minder is dan de hoeveelheid botten die een baby heeft? Een baby wordt geboren met 350 botten. Door de tijd heen groeien sommige botten aan elkaar. Het lichaam van een volwassen mens bestaat uit ongeveer 206 botten.

Roken is ongezond, maar uit onderzoek blijkt dat geen liefde nog veel schadelijker voor je kan zijn. Sociaal isolement veroorzaakt hartklachten. Daarnaast bleek ook nog eens dat geïsoleerde mensen met hartklachten twee keer zoveel kans hebben hieraan te overlijden dan mensen met steun uit hun omgeving.

Misschien heb je dit rare weetje wel eens gehoord, maar we kunnen hem niet voor ons houden. De speekselklieren in je mond produceren ruim een liter per dag aan speeksel. De gemiddelde inhoud van een badkuip is 114 liter. Dat wil zeggen dat een volwassen persoon meer dan drie badkuipen per jaar vol kwijlt! Al met al bestaan er natuurlijk ontelbaar veel rare weetjes, leuke weetjes, grappige weetjes en soms ook buitengewoon interessante weetjes. Weet jij er nog meer? Vertel het ons.

Leuke weetjes over de liefde

Als je verliefd bent, gieren de hormonen door je lijf, voel je je euforisch, gelukkig(er) en houd je je constant met die persoon bezig. Maar welke effecten heeft het nog meer? Wij selecteerden een aantal leuke weetjes over de liefde voor je. Wanneer je pijn hebt en je kijkt naar de persoon waar je verliefd op bent, dan worden de beloningsgebieden in de hersenen geactiveerd en ervaar je minder pijn. Dat blijkt uit een onderzoek naar pijnbeleving. De participanten werden blootgesteld aan pijn en kregen daarbij verschillende taken. Eerst moesten ze woorden aan elkaar verbinden, daarna naar foto’s kijken van aantrekkelijke mensen en toen naar foto’s van hun partner. Wat bleek? Bij de laatste opdracht ervoeren ze de minste pijn.

Originele date?
Zoek je een idee voor een originele date? Ga samen parachute springen, wildwater raften of op een ander spannend avontuur. Spanning leidt namelijk tot verliefde gevoelens! Uit onderzoek blijkt dat we de nervositeit van de spannende situaties toeschrijven aan onze gevoelens voor die andere persoon, in plaats van aan de spannende situatie zelf. Zo wordt onze verliefdheid weer aangewakkerd.

Openingszinnen
Er zijn talloze websites zoals deze die mannen ‘op weg willen helpen’ met openingszinnen. We wisten het al, maar ook uit onderzoek blijkt dat “Heb je misschien een plattegrond? Ik verdwaal steeds in jouw ogen” of “Als jij een hamburger was, noemde ik je Mac Beauty” niet de weg naar een vrouwenhart zijn. Dus, mannen: leer van deze leuke weetjes. Het is tijd voor een andere techniek.

De laatste van de leuke weetjes over de liefde is een inkopper, maar wel waar. De perfecte partner bestaat niet. Sommige mensen gaan van relatie naar relatie, op zoek naar die ene perfecte persoon die aan al hun eisen voldoet, maar blijven uiteindelijk alleen. De perfecte partner creëer je zelf, als je verliefd bent. Een verliefdheids-bijwerking is dat je iemands negatieve eigenschappen als positief ervaart. Deze persoon kan ik jouw ogen niets verkeerd doen, ook al is de werkelijkheid anders. De perfecte partner vind je dus pas als jij je open durft te stellen om verliefd te worden.

Grappige weetjes over lachen

Je hebt het vast al heel vaak gehoord: Lachen is gezond. Wij hebben een aantal grappige weetjes over lachen voor je verzameld die hier duidelijkheid over geven! Het eerste grappige weetje over lachen gaat over het aantal spieren dat men gebruikt tijdens het lachen. Mensen die lachen gebruiken veel spieren. Als je lacht, gebruik je spieren in je gezicht, middenrif en je buik. Alleen al in het gezicht span je 15 spieren aan als je lacht. Daarbij maken je hersenen het stof endorfine aan als je lacht. Endorfine kan ervoor zorgen dat je minder pijn voelt, maar ook dat je ontspannen en relaxt wordt.

Wist je dat je jezelf niet kan kietelen? Als je iemand kietelt, wordt de zenuwen geprikkeld. Het prikkelen van de zenuwen zorgt voor een reflex in de hersenen. Wanneer je jezelf probeert te kietelen, voorspellen je hersenen het gekietel en reageren hier niet of nauwelijks op. Als iemand anders jou kietelt, zijn jouw hersenen niet in staat om de prikkels te voorspellen. Daarom kun je jezelf niet kietelen, maar anderen wel. Dit was de laatste in de categorie grappige weetjes. Maar niet getreurd, we hebben ook nog een aantal rare en interessante weetjes over het menselijk lichaam op een rijtje gezet.