Leuke weetjes over het menselijk lichaam

Het menselijk lichaam is een bijzondere machine.
Leuke weetjes over het menselijk lichaam

Het menselijk lichaam is een bijzondere machine. Er spelen zich veel dingen af waar je geen weet van hebt of je niet bewust van bent. Er zijn daarom ook duizend en één leuke weetjes over het menselijk lichaam en onderzoekers blijven steeds weer leuke, interessante en ook grappige weetjes ontdekken. Bijvoorbeeld wat het effect is van liefde op de mens of wat roken doet met het lichaam. Lees verder voor een heel aantal leuke, interessante, grappige en rare weetjes over het menselijk lichaam!

Waterhersenen

Er zijn talloze interessante weetjes te bedenken over het menselijk lichaam, bijvoorbeeld over de hersenen. Jouw hersenen bestaan voor 80 procent uit water. Het lijkt misschien aan de hoge kant, maar gemiddeld bestaat het hele menselijk lichaam voor ongeveer 70 procent uit water. Het gewicht van de hersenen van een volwassene ligt gemiddeld rond de 1300 gram, maar het gewicht en de grootte van de hersenen zeggen echter niets over slimheid of intelligentie.

Een soort superman

Als je lichaam zich bedreigd voelt of zich in een gevaarlijke situatie bevindt ondervindt je lichaam stress. Op zo een moment komt er adrenaline vrij. Deze adrenaline zorgt ervoor dat je voor even heel hard kan lopen of beter kunt nadenken over hoe je op een situatie moet reageren.

Zuurstof is de benzine van het menselijk lichaam. Een mens kan niet zonder zuurstof. Zuurstof wordt via ons bloedvatensysteem door het lichaam gepompt. Wanneer je de lengte van alle bloedvaten in een menselijk lichaam zou optellen, kom je uit op een totale lengte van zo’n 100.000 kilometer!

Niezel

Niezen is een natuurlijke reflex van het lichaam en wordt veroorzaakt doordat het neusslijmvlies wordt geprikkeld. De nies is eigenlijk een explosieve samentrekking van de niesspieren. Als je niest, kan de lucht een snelheid bereiken van wel 165 kilometer per uur!

Dit kan komen door een kietelend stofje in je neus of door overgevoeligheid voor bepaalde stoffen. Als je hooikoorts hebt, kun je vaak merken als het weer lente wordt. Mensen met hooikoorts zijn allergisch voor bepaalde stoffen die tijdens dat jaargetijde in de lucht zweven waardoor hun neusslijmvlies wordt geprikkeld. 

Blijf pompen

Je hart pompt rond de 115.000 keer in een dag om tussen de 8000 en 9000 liter bloed door je lichaam heen te pompen. Dat is ongeveer 6 liter per minuut. Het geluid van je hartslag is eigenlijk het geluid van het openen en dicht gaan van de hartkleppen. Deze belangrijke spier is ongeveer even groot als een vuist en weegt minder dan 500 gram.

Een uitwisseling van bacteriën

Er zitten meer bacteriën in je mond dan dat er mensen op Aarde leven. Er zitten dus meer dan 7 miljard bacteriën in je mond. Van al deze bacteriën worden er ongeveer 250 uitgewisseld tijdens een tongzoen, en er worden ook nog 10.000 parasieten uitgewisseld.

Het menselijk skelet

Wist je dat je skelet blijft groeien tot je ongeveer 35 jaar bent? Tot je 35ste levensjaar maakt je lichaam namelijk meer botweefsel aan dan dat er afgebroken wordt. Hoewel je botten niet meer langer worden na de puberteit, worden ze wel dikker.

Iedere paar weken een nieuw jasje

Wist je dat je hele lichaam zich voortdurend vernieuwt? Tenminste, de cellen waaruit je lichaam is opgebouwd. Er zijn ongeveer 50 tot 75 biljoen cellen in het menselijk lichaam en elk celtype heeft zijn eigen levensduur of regeneratiecyclus. Rode bloedcellen, bijvoorbeeld, leven ongeveer vier maanden, terwijl witte bloedcellen gemiddeld meer dan een jaar leven. Je huidcellen leven ongeveer twee of drie weken, wat betekent dat je lichaam om de paar weken een nieuw jasje heeft.

Slaapstand van je hersenen

Wist je dat als je slaapt je hersenen veel actiever zijn dan als je wakker bent? Je hersenen verwerken dan veel informatie en herstellen zich van de activiteiten van de dag. Je hersenen starten zich als het ware opnieuw op als je slaapt.

Het bijzondere babylijf

Als een baby geboren wordt is het nog niet compleet ontwikkeld. Het strottenhoofd van een baby, bijvoorbeeld, is nog niet goed ontwikkeld daardoor kunnen baby’s tot 6 maanden oud tegelijk ademhalen en slikken. En omdat baby's zonder knieschijven worden geboren kunnen ze zonder moeite hun voeten in hun mond stoppen. Het kraakbeen dat op die plek zit ontwikkeld zich later tot de knieschijf.

Vrouwen doen het vaker

Vrouwen knipperen vaker met hun ogen dan mannen. Dit wordt vooral duidelijk bij een sterk geluid. Vrouwen knipperen dan namelijk een paar keer, terwijl mannen maar één keer knipperen.

Rare weetjes

Wist je dat het aantal botten dat een volwassen mens heeft minder is dan de hoeveelheid botten die een baby heeft? Een baby wordt geboren met 350 botten. Door de tijd heen groeien sommige botten aan elkaar waardoor het lichaam van een volwassen mens bestaat uit ongeveer 206 botten.

Roken is ongezond, maar uit onderzoek blijkt dat geen liefde nog veel schadelijker voor je kan zijn. Sociaal isolement veroorzaakt hartklachten. Daarnaast bleek ook nog eens dat geïsoleerde mensen met hartklachten twee keer zoveel kans hebben hieraan te overlijden dan mensen met steun uit hun omgeving.

Misschien heb je dit rare weetje wel eens gehoord, maar we kunnen hem niet voor ons houden. De speekselklieren in je mond produceren ruim een liter speeksel per dag. De gemiddelde inhoud van een badkuip is 114 liter. Dat wil zeggen dat een volwassen persoon meer dan drie badkuipen per jaar vol kwijlt! 

Leuke weetjes over de liefde

Als je verliefd bent, gieren de hormonen door je lijf, voel je je euforisch, gelukkig(er) en houd je je constant met die persoon bezig. Maar welke effecten heeft het nog meer? Wij selecteerden een aantal leuke weetjes over de liefde voor je. Wanneer je pijn hebt en je kijkt naar de persoon waar je verliefd op bent, dan worden de beloningsgebieden in de hersenen geactiveerd en ervaar je minder pijn. Dat blijkt uit een onderzoek naar pijnbeleving. De participanten werden blootgesteld aan pijn en kregen daarbij verschillende taken. Eerst moesten ze woorden aan elkaar verbinden, daarna naar foto’s kijken van aantrekkelijke mensen en toen naar foto’s van hun partner. Wat bleek? Bij de laatste opdracht ervoeren ze de minste pijn.

Zoek je een idee voor een originele date? Ga samen parachute springen, wildwater raften of op een ander spannend avontuur. Spanning leidt namelijk tot verliefde gevoelens! Uit onderzoek blijkt dat we de nervositeit van de spannende situaties toeschrijven aan onze gevoelens voor die andere persoon, in plaats van aan de spannende situatie zelf. Zo wordt onze verliefdheid weer aangewakkerd.

Er zijn talloze websites die je ‘op weg willen helpen’ met openingszinnen. We wisten het al, maar ook uit onderzoek blijkt dat “Heb je misschien een plattegrond? Ik verdwaal steeds in jouw ogen” of “Als jij een hamburger was, noemde ik je Mac Beauty” niet de weg naar een vrouwenhart zijn. Dus leer van deze leuke weetjes. Het is tijd voor een andere techniek.

De laatste van de leuke weetjes over de liefde is een inkoppertje, maar wel waar. De perfecte partner bestaat niet. Sommige mensen gaan van relatie naar relatie, op zoek naar die ene perfecte persoon die aan al hun eisen voldoet, maar blijven uiteindelijk alleen. De perfecte partner creëer je zelf, als je verliefd bent. Een verliefdheids-bijwerking is dat je iemands negatieve eigenschappen als positief ervaart. Deze persoon kan ik jouw ogen weinig verkeerd doen, ook al is de werkelijkheid anders. De perfecte partner vind je dus pas als jij je open durft te stellen om verliefd te worden.

Grappige weetjes over lachen

Je hebt het vast al heel vaak gehoord: Lachen is gezond. Wij hebben een aantal grappige weetjes over lachen voor je verzameld die hier duidelijkheid over geven!

Het eerste grappige weetje over lachen gaat over het aantal spieren dat men gebruikt tijdens het lachen. Mensen die lachen gebruiken veel spieren. Als je lacht, gebruik je spieren in je gezicht, middenrif en je buik. Alleen al in het gezicht span je 15 spieren aan als je lacht. Daarbij maken je hersenen het stof endorfine aan als je lacht. Endorfine kan ervoor zorgen dat je minder pijn voelt, maar ook dat je ontspannen en relaxt wordt.

En wist je dat je jezelf niet kan kietelen? Als je iemand kietelt, wordt de zenuwen geprikkeld. Het prikkelen van de zenuwen zorgt voor een reflex in de hersenen. Wanneer je jezelf probeert te kietelen, voorspellen je hersenen het gekietel en reageren hier niet of nauwelijks op. Als iemand anders jou kietelt, zijn jouw hersenen niet in staat om de prikkels te voorspellen. Daarom kun je jezelf niet kietelen, maar anderen wel. Dit was de laatste in de categorie grappige weetjes. 

Heb je de smaak te pakken en wil je nog meer bijzondere dingen te weten komen over het menselijk lichaam? Kom dan naar BODY WORLDS: The Happiness Project!