Lach jezelf gezond

De wetenschap van het lachen
De wetenschap van het lachen
Lach jezelf gezond

Lachen is een universele taal die elke grens overschrijdt en overal ter wereld wordt begrepen. Het schept lichtheid in serieuze situaties. We zeggen dat lachen gezond is, maar waarom is dat zo? We onderzoeken de wereld van lachen, giechelen en grinniken om erachter te komen waarom grappig zijn ons een goed gevoel geeft!

Waarom lachen we?

Sociale binding

Waarschijnlijk gaat lachen terug tot onze evolutionaire geschiedenis, toen de eerste mensensoorten met elkaar leerden communiceren. Door te lachen toonden ze vriendelijkheid en het is gemakkelijk om je als groep te binden, wat erg belangrijk is om te overleven. En wat voor het menselijk ras belangrijk is om te overleven, blijft evolueren. Vandaar dus de dijenkletsers en het moppen - mensen zijn sociale dieren en kunnen gemakkelijk een groep vormen met ons gedeelde gegniffel.

Communiceren

Waarschijnlijk de belangrijkste reden waarom we lachen is om te communiceren en te socialiseren. Zelfs een pasgeboren kind gebruikt haar lach om aan te geven dat ze blij is en herhaalt zo het positieve dat die persoon doet.

Coping

Lachen kan ook een copingmechanisme zijn. Op moeilijke momenten kunnen mensen humor gebruiken om hun pijn te verzachten. Zelfs zo erg dat mensen in een stressvolle, vecht- of vluchtsituatie soms in lachen uitbarsten. Het lijkt misschien paradoxaal in een situatie die niet grappig is, maar deze misplaatste lachbuien verlichten stress en helpen de gebeurtenis te bagatelliseren.

Wat doet lachen met je lichaam?

Misschien heb je wel eens een lachbui gehad die leidde tot spierpijn in je buikspieren. Dit komt omdat je tijdens het lachen je buik samentrekt. Je hartslag daalt, waardoor je je rustiger en tevredener voelt.

Psychologisch gebeurt er ook veel als je lacht. Heb je je afgevraagd waarom het zo goed voelt? Als je lacht, maakt je lichaam endorfine vrij, beter bekend als de hormonen die je een goed gevoel geven. Ze kunnen zelfs een gevoel van welzijn beïnvloeden en fungeren als natuurlijke pijnstillers, omdat het je adrenalineniveau verlaagt. Je lach vermindert ook stresshormonen zoals cortisol. Een goede grap kan je geest helpen ontspannen!

Wat zijn de voordelen van lachen?

Feel-good hormonen

Zoals hierboven gezegd, maakt je lichaam hormonen vrij die je een goed gevoel en een energieboost geven. Naast deze kortetermijneffecten heeft onderzoek aangetoond dat er ook langetermijneffecten zijn van lachen op je algehele geluk.

Immuniteits boost

Het is aangetoond dat de hormonen die vrijkomen naarmate je meer lacht, je immuunsysteem stimuleren. De witte bloedcellen die vrijkomen als je lacht, zijn verantwoordelijk voor het bestrijden van infecties. Je lach verhoogt de productie van antilichamen. Deze eiwitten neutraliseren gifstoffen en bacteriën.

Verbetering van het geheugen

In een onderzoek moesten deelnemers een kortetermijngeheugentest doen. Daarna selecteerde de ene groep een paar video's die ze grappig vonden en keken daar 20 minuten naar, terwijl de andere groep die 20 minuten rustig bleef zitten. Na deze pauze deden ze nog eens de geheugentest. Het resultaat? De groep die naar grappige video's keek, verbeterde hun test aanzienlijk! Dit suggereert dat humor grote cognitieve voordelen kan hebben.

Fake it until you make it: Lachtherapie

Hoe kun je meer lachen in je leven als je vriend niet de schrijver van deze blog is? Wat dacht je van een nieuwe sport: lachyoga. Dit is de belichaming van 'fake it until you make it'. Lachen is aanstekelijk, hoe vaak is het je niet overkomen dat iemands lach grappiger was dan de grap die hij probeerde te vertellen? En zelfs als je doet alsof je giechelt, barst het er waarschijnlijk uit!

Lachyoga combineert yogabewegingen, diepe ademhaling en lachen om het emotionele welzijn te stimuleren. Zowel lachtherapie als - yoga worden gebruikt in therapeutische settings, dankzij hun aangetoonde effecten.

The Happiness project

Wanneer heb je voor het laatst hardop gelachen? Nou, oefen je beste grappen, kijk video's van mensen die vallen of nodig je grappigste vrienden uit: want lachen is goed voor je gezondheid! Het is een krachtig mechanisme dat invloed heeft op ons geluk en onze gezondheid. Het overstijgt culturele grenzen en brengt mensen samen.

Bij BODY WORLDS The Happiness Project Amsterdam staat de zoektocht naar geluk centraal. Leer in deze expositie meer over de effecten van geluk op ons lichaam en hoe we een gelukkiger vervuld leven kunnen bereiken.