Kun je niet goed slapen in de zomer?

Je bent niet de enige
Kun je niet goed slapen in de zomer? Je bent niet de enige

De meeste mensen houden van de zomer: warmer weer, vakanties, uitstapjes naar het strand en BBQ's behoren tot de favoriete dingen waar mensen naar uitkijken. Maar de zomer is niet voor iedereen rozengeur en maneschijn, want slapeloosheid in de zomer weerhoudt veel mensen van een goede nachtrust. Wat houdt mensen wakker in de zomer en wat kan je doen voor een betere nachtrust? Lees verder om erachter te komen.

Lying awake at nightWaarom hebben we meer last van slapeloosheid in de zomer?

De zomerse warmte en het langere daglicht waar we overdag van houden, wordt 's nachts onaangenaam als het ons naar onze slaapkamers volgt. Een van de signalen die ons lichaam aanzetten om slaperig te worden is hormonaal, met name de productie van melatonine. Als de zon ondergaat en het donkerder wordt, stijgt ons melatonineniveau, waardoor we ons moe voelen en onze hersenen het signaal krijgen dat het tijd is om te slapen.

De extra daglichturen in de zomer betekenen dat onze melatoninespiegel veel later op de dag begint te stijgen, we later moe worden en onze interne lichaamsklok, ook bekend als circadiaan ritme, vertraagd is. Maar de langere dagen zijn niet het enige dat ons wakker houdt in de zomermaanden, de hitte speelt ook een rol.

De kwaliteit van onze slaap hangt samen met onze lichaamstemperatuur. Voordat je een staat van diepe slaap kunt bereiken, moet je lichaamstemperatuur met twee of drie graden dalen. Als je lichaamstemperatuur te hoog is, bereikt je lichaam het stadium van diepe slaap niet of blijft het in een verhoogde staat van bewustzijn.

Wat kun je doen om beter te slapen in de zomer?

Drink a cold glass of water to cool down

Het is duidelijk dat een koele en donkere kamer je nachtrust verbetert, vooral in de zomer. Maar wat kun je doen tegen de van nature lange dagen en als je de airco niet de hele nacht kunt of wilt laten blazen? Met verduisterende gordijnen houd je de zon uit je slaapkamer en door minder lichten aan te doen als de zon eindelijk onder is, wordt het ook donkerder.

Om het koel te houden, kun je proberen 's nachts het raam open te houden (bij voorkeur met een hor erin om de muggen en andere insecten buiten te houden). Ventilatoren kunnen helpen om de lucht zachtjes in beweging te houden en zelfs warme lucht uit het open raam te duwen. Het drinken van een glas gekoeld water voordat je naar bed gaat, helpt om je vochthuishouding op peil te houden en je lichaamstemperatuur te verlagen.

Andere trucs om de temperatuur van de kamer of je lichaam te verlagen zijn bijvoorbeeld het nemen van een warme douche, het voelt contra-intuïtief maar een warme douche verhoogt de bloedtoevoer naar je huid en verhoogt het warmteverlies van je lichaam. Of neem een ijspack (in een handdoek gewikkeld) of een bevroren waterfles mee naar bed om een koude bron in de buurt te hebben, of leg gewoon een koude, vochtige handdoek op je voorhoofd of lichaam.

Dikke dekens wegdoen is een van de meer voor de hand liggende opties, en lichtgewicht en ademend beddengoed gebruiken zorgt er ook voor dat je lichaamswarmte niet wordt vastgehouden. Knuffelen is voor koude winternachten, in de zomer een beetje afstand houden helpt je koeler te blijven. En als het kan spreid je je uit in bed, als een zeester, het verhoogt de luchtcirculatie rond je ledematen en vermindert het zweten.

Hopelijk helpen deze tips je om gemakkelijker in slaap te vallen en elke nacht de gezonde hoeveelheid slaap te bereiken, zelfs wanneer de warme zomernachten je slaappatroon proberen te verstoren. Voor volwassenen is de aanbevolen hoeveelheid slaap gemiddeld 7 uur per nacht, omdat onderzoekers hebben ontdekt dat dit nodig is voor optimale cognitieve prestaties en geestelijke gezondheid.