Houd je ruggengraat gezond

Internationale Dag van de Ruggengraat - 16 oktober
Houd je ruggengraat gezond

Internationale Dag van de Ruggengraat wordt sinds 2008 georganiseerd door de World Federation of Chiropractic (WFC). De federatie is een internationaal adviesorgaan dat chiropraxie vertegenwoordigt in de internationale gezondheidszorggemeenschap. Internationale Dag van de Ruggengraat is een manier geworden om mensen bewust te maken van rugpijn en andere problemen met de wervelkolom door gezondheidswerkers, deskundigen op het gebied van lichaamsbeweging en revalidatie, voorvechters van de volksgezondheid, scholieren en patiënten bij elkaar te brengen.

Internationale Dag van de Ruggengraat 2021

In 2021 is het thema van Wereldwervelkolomdag Back2Back. De dag vestigt de aandacht op manieren waarop mensen hun ruggengraat kunnen helpen door mobiel te blijven, lichamelijke inactiviteit te vermijden, hun ruggengraat niet te overbelasten en gezonde gewoonten aan te nemen, zoals gewichtsverlies en stoppen met roken. En er zal speciale aandacht zijn voor pijn aan de wervelkolom en invaliditeit thuis, op het werk, op school en in de samenleving.

Internationale Dag van de Ruggengraat is het grootste wereldwijde volksgezondheidsevenement gewijd aan de bevordering van de gezondheid en het welzijn van de wervelkolom. De dag vestigt de aandacht op de last van pijn in de ruggengraat en handicaps over de hele wereld. Door de samenwerking van gezondheidsprofessionals, oefen- en revalidatiedeskundigen, voorvechters van de volksgezondheid, schoolkinderen en patiënten wordt deze dag over de hele wereld gevierd.

Wereldwijd lijden naar schatting een miljard mensen aan pijn in de wervelkolom. Het treft mensen van alle leeftijden en achtergronden, en is de grootste oorzaak van invaliditeit op de planeet. Effectieve behandeling en preventie zijn daarom van essentieel belang en op Internationale Dag van de Ruggengraat zullen mensen dit jaar worden aangemoedigd stappen te ondernemen om vriendelijk te zijn voor hun ruggengraat.

De Internationale Dag van de Ruggengraat vestigt de aandacht op het belang van de gezondheid en het welzijn van de wervelkolom. Zo zullen op deze dag lichaamsbeweging, een goede houding, verantwoord tillen en gezonde werkomstandigheden worden bevorderd omdat mensen worden aangemoedigd voor hun wervelkolom te zorgen en actief te blijven.

RuggengraatLeuke feiten over de ruggengraat

Hoewel we onze wervelkolom de hele dag gebruiken, weten we er vaak niet veel over of zijn we vergeten wat we op school hebben geleerd. Hier zijn enkele leuke en verbazingwekkende feiten over de menselijke wervelkolom.

 • De wervelkolom heeft meer dan 120 spieren in zich.
  Daarom is onze wervelkolom zo flexibel, en kunnen we hem op zoveel verschillende manieren gebruiken.
 • Het kraakbeen in de wervelkolom kan uitzetten en inkrimpen.
  De zwaartekracht kan het kraakbeen doen uitzetten en inkrimpen, daarom komen mensen soms langer terug als ze de ruimte in gaan! s Morgens ben je ook langer dan 's nachts, omdat de zwaartekracht dan de hele dag op je heeft gedrukt.
 • De wervelkolom heeft een uitzonderlijk geheugen.
  Je wervelkolom zal zich je houding herinneren en eraan wennen. Daarom kan het moeilijk zijn om uit de gewoonte van een slechte houding te geraken. Maar als u er eenmaal een gewoonte van maakt om een goede houding aan te nemen, zal uw wervelkolom dat onthouden.
 • De wervelkolom bestaat uit drie delen, die elk een natuurlijke kromming vormen.
  De kromming van de nek (cervicale wervelkolom) en de onderrug (lumbale wervelkolom) wordt lordose genoemd. De kromming van de borstkas (thoracale wervelkolom) wordt kyfose genoemd.
 • Mensen en giraffen hebben evenveel wervels in hun nek.
  Daardoor hebben mensen zoveel flexibiliteit in hun nek.
 • De ruggengraat van een baby begint zich al twee maanden na de bevruchting te ontwikkelen.
  De ruggengraat is het eerste bot dat begint te groeien als we in de baarmoeder zijn.
 • De wervelkolom is heel sterk.
  Hij kan honderden kilo's gewicht dragen en daarom voel je vaak het gewicht van je hoofd, schouders en bovenlichaam niet.
 • De meeste rugpijn die men ervaart zit in de onderrug.
  Dit komt doordat de onderrug voortdurend draait en strekt. Sommige wetenschappers geloven dat rugpijn het gevolg is van de evolutie, en in veel opzichten niet te voorkomen is.
 • De wervelkolom is uiterst flexibel.
  Hij kan ver genoeg naar achteren buigen om ⅔ van een cirkel te maken.