Het zenuwstelsel

Het zenuwstelsel: van je hersenen naar je tenen en terug

Het zenuwstelsel is het lichaamssysteem dat bewegingen, gedachten en emoties door het hele lichaam aanstuurt. Het zenuwstelsel bestaat uit twee delen: het centraal zenuwstelsel en het perifere zenuwstelsel.

Centraal zenuwstelsel

Het centraal zenuwstelsel omvat de hersenen en het ruggenmerg. Samen met de zenuwen zorgen deze beide elementen ervoor dat er berichten heen en weer gaan tussen de hersenen en de rest van het lichaam.

De hersenen besturen alles en bestaan uit vijf delen:

  • De grote hersenen – De grote hersenen vormen het grootste deel en controleren de gedachten, de spraak en de willekeurige spieren, dus de spieren die we kunnen aansturen.
  • De kleine hersenen – De kleine hersenen zijn veel kleiner dan de grote hersenen, maar daarom niet minder belangrijk. Ze controleren het evenwicht, de beweging en de coördinatie.
  • De hersenstam – De hersenstam verbindt de rest van de hersenen met het ruggenmerg. Dit gedeelte staat in voor de belangrijkste zaken die je in leven houden, zoals de ademhaling, de bloeddruk en de spijsvertering. In tegenstelling tot de grote hersenen stuurt de hersenstam de gladde spieren aan, met andere woorden de spieren die werken zonder dat we ons daarvan bewust zijn, bijvoorbeeld het hart en de maag.
  • De hypofyse – De kleine hypofyse zorgt voor de productie en de afgifte van hormonen aan het lichaam.
  • De hypothalamus – De hypothalamus regelt onze lichaamstemperatuur, emoties en ook het honger- en dorstgevoel.