Hersengebied geluk is gevonden

Hersengebied geluk is gevonden

Hoe worden we gelukkig? Het antwoord op deze vraag is een stukje dichterbij. Onderzoekers van de universiteit van Kyoto hebben een hersen gebied gevonden waarvan de grootte samen lijkt te hangen met de hoeveelheid geluk die we ervaren.

Precuneus – het hersengebied voor geluk

Mensen die zich vaak gelukkig voelen, hebben relatief veel grijze massa in de precuneus, een gebied in de pariëtale kwab achter de voorhersenen. Dit hersen gebied is ook gelinkt aan ons zelfbewustzijn. Hoe groter dit hersen gebied is, hoe meer geluk mensen lijken te ervaren en hoe minder gevoelig zij ook lijken voor negatieve emoties.

Het onderzoek

De wetenschappers van de universiteit van Kyoto kwamen tot hun bevindingen door 51 mensen vragenlijsten te laten invullen over hun geluksgevoel. De proefpersonen moesten aangeven hoe vaak ze zich gelukkig voelden en hoe intens positieve en negatieve emoties bij hen binnenkwamen. Vervolgens werd er een MRI-scan van hun hersenen gemaakt.

Er is verder hersenonderzoek nodig om het precieze verband tussen geluk en de precuneus vast te stellen. Er is bijvoorbeeld niet duidelijk of de precuneus groter wordt als je je vaker gelukkig voelt, of dat mensen met een groter precuneus vaker gelukkig zijn.

Gelukstraining!

Sporten, gezond eten en zelfhulpboeken; we zijn allemaal op zoek naar het antwoord voor een gelukkig leven. Hoofdonderzoeker Wataru Sato vermoedt dat zijn studie van belang is voor dat antwoord. Verschillende studies tonen namelijk aan dat meditatie zorgt voor een toename van de grijze massa in de precuneus. Dus misschien kunnen we in de toekomst met z’n allen op Gelukstraining!

Wat kun je nu doen om gelukkig(er) te worden?

Breng een bezoek aan BODY WORLDS: The Happiness Project en ontdek wat ons gelukkig(er) maakt en wat de invloed van onze leefstijl keuzes op ons geluksgevoel is!