Een dip na je vakantie voorkomen doe je zo

Je bent net terug van je zomervakantie en hoopt nu weer vol energie aan het werk te gaan. Maar, je eerste werkdag nadert en je hebt totaal geen zin om te beginnen. Je hebt last van de after holiday dip. We geven je graag wat tips om die de volgende keer te voorkomen.
Een dip na je vakantie voorkomen doe je zo

Je bent net terug van je zomervakantie en hoopt nu weer vol energie aan het werk te gaan. Maar, je eerste werkdag nadert en je hebt totaal geen zin om te beginnen. Je hebt last van de after holiday dip. We geven je graag wat tips om die de volgende keer te voorkomen.


Volgens onderzoek heeft 60% van de Nederlanders last van een after holiday dip. Dit begrip staat voor gedemotiveerd zijn om na je vakantie weer aan het werk te gaan. De after holiday dip ontstaat zodra je gelukstoffen in je hersenen uit balans raken.
Drugs, alcohol, lekker eten en met mensen zijn waar je veel omgeeft stimuleren onder andere de aanmaak van de gelukstoffen: dopamine, endorfine en serontnine. En laat je nou net op vakantie met deze factoren te maken krijgen (oké, misschien niet de drugs).
Een afremmende factor van de aanmaak van deze gelukstofjes is stress. Iets waar je tijdens je vakantie vaak weinig mee te maken krijgt. Nippend aan je cocktail op het strand is het enige soort stress het kiezen van het restaurant waar je vanavond gaat eten. Je hersenen krijgen tijdens vakantie dus een overvloed aan gelukstofjes.


Op het moment dat je weer thuiskomt gebeurt het tegenovergestelde. Je krijgt minder geluksstofjes binnen en de geluksstofjes afremmende stress komt weer tevoorschijn. Logisch dus dat je ten prooi valt aan de after holiday dip.


Nu duidelijk is hoe de after holiday dip ontstaat wil je er vast alles aan doen om deze een volgende keer te voorkomen.


1. Laat het thuisfront goed achter

Wie kent het niet: vlak voor de vakantie nog even je mailbox leegwerken en de uitgestelde klusjes afronden. Je werkt je in de rondte om alles op kantoor en thuis af te krijgen om daarna lekker te genieten van je vakantie. Maar wat je vergeet is dat hierdoor je stressniveau vlak voor je vakantie enorm omhoog schiet hierdoor. Het duurt daardoor een stuk langer om in alle rust van je welverdiende vakantie te genieten – en laat dát nu net zijn wat je nodig hebt.
Naast het halsoverkop alle werkzaamheden afronden is het ook belangrijk om collega’s en klanten goed achter te laten. Dit wil zeggen dat zodra jij op vakantie bent er geen ‘gat’ moet ontstaan van werkzaamheden die niet worden opgepakt. Gebeurt dit wel dan ben je of op je vakantie nog aan het mailen of zijn de poppen bij terugkomst aan het dansen.

Met deze tips voorkom je dat je op vakantie gaat met een hoog stressniveau:
1. Begin 3 weken voor vertrek aan taken die je voor je vakantie wil/moet afronden. Neem geen nieuwe projecten aan tot na je vakantie.
2. Maak minimaal 2 weken voor vertrek een overdracht voor je collega’s. Instrueer hen over welke taken opgepakt moeten worden maar geef hen ook belangrijke informatie zodat het werk zonder jou door kan gaan.
3. Waarom je werk pas overdragen als je op vakantie gaat? Draag je werk een week voor vakantie over en houd vanuit de achtergrond een oogje in het zeil. De tijd die je nu overhoudt kan je besteden aan het opschonen en creëren van werkzaamheden waar je na je vakantie vol goede moed mee aan de slag gaat.

Extra tip: Zet je out of office 1-2 dagen langer aan, dit geeft je wat extra tijd om je volgelopen mailbox ‘rustig’ bij te werken.

2. Start weer rustig op

Het is verraderlijk: je bent thuis en weet dat er een hoop werk op je wacht (tenzij je natuurlijk de tips bij stap 1 gevolgd heb 😉). Toch is het belangrijk om rustig op te starten. Neem nog een paar dagen vrij om na te genieten van de vakantie en bij te komen van de terugreis. Werk je stapel was weg en doe wat leuks met vrienden.

Met deze tips is opstarten na je vakantie een eitje:
1. Als het goed is heb je je out of office 2 dagen langer aangelaten. Mooi, dit geeft je wat extra tijd om door je collega’s bijgepraat te worden. Grote kans dat jij daarna veel mailtjes kan wegslepen of het antwoord er al op weet. Dat scheelt tijd én stress.
2. Check met de collega die jouw werk/taken overnam hoe alles is gegaan en of je nog iets moet overnemen. Zo weet je direct waar je hulp nodig is en waar niet.
3. Na tip 1 en 2 duik je pas in je mailbox. Zo weet je welke e-mails (want je zal er geheid wat hebben) prioriteiten hebben en schep je rust voor jezelf. Maak niet de fout door te reageren op de meeste recente email – al zijn ze zo voor de hand liggend. Je out of office staat nog aan dus gun jezelf die extra tijd. Begin met de e-mails die prioriteit hebben en werk ze dan van beneden naar boven af. Pas als je denkt dat je het onder controle hebt zet je je out of office uit.


3. Plan alvast een nieuwe vakantie

Dit is misschien wel de beste tip die we je kunnen geven. Door iets leuks in het vooruitzicht te hebben ben je zo van je after holiday dip verholpen.
Mocht je niet gelijk kunnen boeken ga dan alvast oriënteren waar je nog graag naar toe wil gaan. Het verdiepen in een andere bestemming geeft je voorpret en ook dat maakt gelukstofjes aan.
Mochten je vakantiedagen of budget op zijn dan kan je ook weekendjes weg dichtbij huis doen. Geef op werk duidelijk aan dat je een weekend weg bent en je werktelefoon/laptop niet meeneemt.

Ga jij deze tips volgende keer gebruiken om de after holiday dip te voorkomen? 

In BODY WORLDS ligt de focus op het menselijke lichaam en het effect van geluk. Wist je bijvoorbeeld dat een groot deel van je geluk genetisch bepaald is? Reserveer hier je tickets voor BODY WORLDS en kom nog veel meer te weten.