De Internationale Dag van het Geluk

Geluk voor iedereen, voor altijd
De Internationale Dag van het Geluk

Sinds 2013 vieren de Verenigde Naties elk jaar op 20 maart de Internationale Dag van het Geluk, om het belang van geluk in het leven van mensen over de hele wereld te erkennen. BODY WORLDS Amsterdam helpt dit doel te promoten, door middel van onze tentoonstelling: The Happiness Project, waar we verschillende facetten van geluk onderzoeken zoals wel effect het heeft op het menselijk lichaam.

Geluk voor iedereen, voor altijd

In 2021 wil de VN de mensheid verenigen achter een gemeenschappelijk doel: terug bouwen naar een gelukkigere wereld in harmonie met de natuur. 2020 is voor iedereen moeilijk geweest, maar nu er vaccins beschikbaar komen, gaan we allemaal een nieuwe, hoopvollere fase in.

Jayme Illien, oprichter van de Internationale Dag van het Geluk van de Verenigde Naties, roept iedereen op om een betere wereld voor iedereen te creëren. "As we all start a new chapter in the great story of all of us, turning the page to a post pandemic, both new and next normal, with lasting lessons from our shared experience and suffering, let us begin anew the quest for a world where all are happy, well, and free".

Doe wat je vreugde brengt

Bij BODY WORLDS weten we dat hoe gelukkig iemand is, afhangt van drie dingen. Onderzoek toont aan dat de omstandigheden van ons leven 10% uitmaken van ons geluk. Nog eens 50% wordt gevormd door onze genen, wat betekent dat iedereen een verschillend natuurlijk niveau van vreugde heeft waarnaar we terugkeren na mislukkingen of triomfen. De resterende 40% komt door onze eigen acties.

Er zijn een aantal hormonen en neurotransmitters die bekend staan als feel-good hormonen, zoals dopamine, serotonine en oxytocine. Dit betekent dat het streven naar geluk eigenlijk een streven is om ons lichaam te stimuleren deze hormonen aan te maken.

Dopamine is verantwoordelijk voor beloning gedreven en plezier zoekend gedrag. Wanneer je trots bent op jezelf, troostvoedsel eet, naar vrolijke muziek luistert of iets wint, zal je dopamineniveau stijgen en je een kick geven, maar te hoge dopamineniveaus kunnen leiden tot manie en hallucinaties. Wees dus voorzichtig dat je niet te veel dopamine aanmaakt als je op zoek bent naar die kick, zoek naar die gezonde balans.

Serotonine creëert gevoelens van zelfvertrouwen en eigenwaarde. Je kunt je lichaam stimuleren om meer serotonine aan te maken door jezelf uit te dagen om activiteiten te ondernemen die je gevoel van eigenwaarde, zingeving en erbij horen versterken. Lichaamsbeweging, in de zon zitten of een welverdiende massage hebben allemaal aangetoond serotonine niveaus te verhogen.

Oxytocine wordt ook wel het knuffelhormoon genoemd, omdat het niveau ervan stijgt tijdens momenten van gedeelde intimiteit: of het nu familiaal, platonisch, romantisch of seksueel is. Het verhoogt ons gevoel van vertrouwen en vrijgevigheid in sommige situaties, maar afgunst en vooringenomenheid in andere. Natuurlijke manieren om je oxytocine-niveau te verhogen zijn bijvoorbeeld het nemen van een huisdier, het knuffelen van je dierbaren en het deelnemen aan groepsactiviteiten.

The Happiness Project

Je gelukkig voelen beïnvloedt onze gezondheid op een fysieke manier, wat betekent dat welke actie voor geluk je ook onderneemt, het een onmiddellijk, hoewel niet altijd blijvend effect op je lichaam zal hebben. BODY WORLDS: The Happiness Project verkent onderwerp over zeven verdiepingen in het hart van Amsterdam.

Door middel van onze tentoonstelling willen we inzicht geven in de complexe structuren van de menselijke anatomie, laten zien wat ons verbindt, ons rechtop en in beweging houdt, en wat ons doet lachen en liefhebben. Zo kunnen we bijdragen aan de promotie en bevordering van de missie van de Internationale Dag van het Geluk.