Blauw-zwart of wit-goud?

Wij vertellen je hoe het zit
Blauw-zwart of wit-goud? Wij vertellen je hoe het zit

Ook in ons team ontstond een heftige discussie bij het zien van de bovenstaande foto: is die jurk nou blauw-zwart of wit-goud? Heel internet is in de ban van #TheDress, nadat een blogger de foto op haar Tumblr postte, met de onschuldige tekst dat zij en haar vriendinnen er niet uitkwamen welke kleur de jurk op de foto nou had.

Waarom zien we deze jurk blauw-zwart of wit-goud?

We gaan deze discussie niet nog verder aanwakkeren en laten je niet langer in spanning. Allereerst, de jurk is in werkelijkheid blauw met zwart. Nu dat uit de weg is, geven we je hier de wetenschappelijke verklaring voor deze ‘hekserij’.

Dus, wat is er nou echt aan de hand? Volgens Adam Rogers van Wired komt het omdat je hersenen het zonlicht proberen te corrigeren, waardoor ze iedereen die wit en goud ziet in de maling nemen.

De uitleg in het kort

Licht valt, via de pupil, door de oogbal op ons netvlies. De receptoren op ons netvlies geven een signaal door aan onze hersenen waardoor we kunnen zien. Maar het licht dat op onze netvliezen valt is niet alleen dat van het object waar we naar kijken, maar ook van de omgeving er omheen.

Onze hersenen zijn heel slim en ze weten dit, dus zonder dat jij erover na hoeft te denken onttrekt het de kleuren van de omgeving uit de ‘echte’ kleur van het object waar je naar kijkt. En dit is waar alles mis gaat met die verdomde jurk: sommigen van onze hersenen ‘kleur-corrigeren’ op een andere manier. Sommigen onttrekken als het ware het blauw uit de foto, waardoor je wit en goud ziet, en anderen onttrekken het goud uit de foto, waardoor je blauw en zwart ziet.

Hier zie je de digitaal kleur-gecorrigeerde versies van de jurk. Links is het blauw onttrokken en rechts het goud. In het midden zie je de originele foto.

De jurk is dus echt blauw met zwart. Dit is getest door de foto te printen, uit te knippen en op een neutrale achtergrond te plakken. Ook het meisje dat de foto plaatste, geeft aan dat de jurk eigenlijk blauw is.

Ben je de optische illusies nog niet zat? Hier nog een leuke video dan: