Alle mensen met blauwe ogen zijn familie

Een blijvende genetische mutatie
Alle mensen met blauwe ogen zijn familie

Het zit in de familie

Een Deense onderzoeker is, na een onderzoek over erfelijkheid van oogkleur, tot de conclusie gekomen dat alle mensen met blauwe ogen familie van elkaar zijn. Hier bedoelt hij mee dat ze allemaal afstammen van dezelfde persoon, namelijk de eerste persoon met blauwe ogen. Vroeger had iedereen bruine ogen, maar ongeveer tienduizend jaar geleden werd er in Europa dankzij een genetische mutatie de eerste persoon met blauwe ogen geboren. Er zijn nu zo’n 150 miljoen mensen (2,2% van de wereldbevolking) met blauwe ogen op de wereld. Die stammen dus allemaal af van één Europeaan.

Maar hoe werkt dat dan?

Mensen krijgen bruine ogen door een gen genaamd OCA2. Of je een licht- of donkerbruine oogkleur hebt, ligt aan het pigment melanine. OCA2 bepaald hoeveel melanine er in je ogen zit. Wetenschappers dachten altijd dat er in dit gen het antwoord lag op de vraag waarom mensen blauwe ogen hebben. Maar onlangs werd de genmutatie HERC2 gevonden. Dit bleek de veroorzaker voor blauwe ogen. Dit gen schakelt het gedeelte dat voor bruine ogen zorgt in het OCA2 gen namelijk volledig uit, waardoor de ogen blauw worden.

Blauwe ogen zijn aantrekkelijk

HERC2 kwam waarschijnlijk voor het eerst voor bij iemand die behoorde tot de groep van eerste mensen die van Afrika naar Europa trokken. Één van de eerste Europeanen dus. Dit verklaart ook waarom alleen mensen met een Europese achtergrond blauwe ogen hebben. Zo’n genmutatie kan verschillende redenen hebben, bijvoorbeeld natuurlijke selectie of een overlevingsmethode. Er is ook een theorie die zegt dat het komt omdat blauwe ogen aantrekkelijker zijn voor toekomstige partners en dus voor meer baby’s zorgen.

De erfelijkheid van oogkleur

Uit onderzoek blijkt dat iedereen met blauwe ogen dit HERC2 gen heeft. Dit komt door de erfelijkheid van oogkleur. Hierdoor komt een gedeelte van het DNA van deze mensen overeen en dat is een teken van een familieband. Dit is bewijs voor de theorie dat alle mensen met blauwe ogen van dezelfde persoon afstammen. Maar wie is die persoon dan? In Noord-Spanje is er een skelet gevonden van 7000 jaar oud waarbij uit onderzoek bleek dat het van een blauwogig persoon was. Maar of dit daadwerkelijk de eerste persoon was met blauwe ogen, dat is niet te zeggen.