10 feiten over kussen die je echt niet wist!

Intiemer dan sex en een goede work-out
10 feiten over kussen die je echt niet wist!

Zoenen is een van onze favoriete manieren om liefde te uiten. Zoenen is iets wat wij mensen het hele jaar door doen voor veel verschillende gelegenheden en redenen. We kussen gewoon voor het zoenen zelf, bij sociale conventies en in het heetst van de hartstocht. Van een snelle kus op de wang tot een hartstochtelijke, adembenemende kus, ze maken allemaal deel uit van de menselijke ervaring.

In de loop van ons leven verliezen we snel uit het oog hoe vaak we zoenen. Probeer eens te denken aan je eerste kus of de liefste kus die je ooit hebt gehad, het zijn waarschijnlijk levendige herinneringen. Kun je je jouw meest opwindende kus herinneren? Het maakt niet uit hoe vaak je hebt gezoend of hoeveel ervaring je hebt met zoenen, hier zijn 10 feiten over zoenen die je misschien nog niet weet.

1. Twee derde leunt naar rechts

Van een filmkus tot een schilderij of beeldhouwwerk: vaak zie je de kussers naar rechts leunen. Waarom is dat? Eerdere onderzoeken hebben vooral gekeken naar westerse paren, die misschien naar rechts leunden omdat ze dat in films en andere media zo zagen.

Maar uit onderzoek in culturen waar zoenen in het openbaar niet is toegestaan, blijkt nog steeds dat twee derde naar rechts leunt. Degene die de kus initieert, leunt vaak naar hun dominante kant, wat betekent dat als diegene rechtshandig is, hij of zij bij het zoenen naar rechts leunt. De persoon die gekust wordt, volgt, ongeacht of iemand links- of rechtshandig is.

2. JE GEBRUIKT 146 SPIEREN TIJDENS HET ZOENEN

Bij een kus worden 146 spieren gebruikt, waarvan 34 gezichtsspieren en 112 houdingsspieren. Een team van Britse onderzoekers bestudeerde zoenende paren onder een MRI-scanner om tot deze bevindingen te komen. Dat klinkt als een serieuze gezichtsoefening!

En dat is het ook omdat je met zoenen calorieën verbrandt. Niet veel en het hangt af van het soort zoenen dat je doet. Je verbrandt ongeveer 2 tot 3 calorieën per minuut met simpel zoenen en 5 tot 26 calorieën per minuut met gepassioneerd zoenen. Dus ja, de trap nemen zal meer calorieën verbranden, maar het is gewoon niet zo leuk als zoenen.

In de nek zoenen3. IN JE NEK

Waar mensen graag gekust worden op hun lichaam verschilt per persoon. Voor veel mensen is de hals een favoriete plek om een kus te ontvangen. De nek heeft veel zenuwuiteinden en is daardoor erg gevoelig. Een kus op de hals is meestal daar waar de nek en de schouders samenkomen, maar zoenen op de algehele nek kan aangenaam zijn. Maak er alleen geen zuigzoen van.

4. 58 UUR NON-STOP KUSSEN

De langste kus ooit duurde 58 uur, 35 minuten en 59 seconden. Het record is in handen van Ekkachai en Laksana Tiranarat uit Thailand, die het record vestigden tijdens een evenement georganiseerd door Ripley's Believe It or Not! Pattaya in Thailand, op 12-14 februari 2013.

Er zijn nog tal van andere records voor zoenen, zoals de Longest Kiss Relay, die 1015 deelnemers telde, terwijl de Longest Underwater Kiss 3 minuten en 24 seconden duurde. En de Largest Mural of Kisses bestaat uit 41.692 kussen, en werd gemaakt door Pennsbury High School in de VS in 2019.

5. ZOENEN GEEFT EEN KICK!

Lippen zijn zeer gevoelig omdat ze vol zenuwuiteinden zitten, meer nog dan de hals. Dat is ook de reden waarom zoenen een chemische reactie van neurotransmitters en hormonen ontketent die vergelijkbaar is met de reactie op bungeejumpen, sporten en drugsgebruik. Je hart gaat sneller kloppen en je ademhaling wordt dieper.

6. HET FIJNE VAN KUSSEN

Zoenen geeft je niet alleen een kick, het stimuleert ook je gelukshormonen. Wanneer je iemand kust, of het nu een kusje op de wang is of een gepassioneerde vrijpartij, laten je hersenen een cocktail van chemische stoffen vrij, waaronder oxytocine, dopamine en serotonine. Deze kunnen je een euforisch gevoel geven en gevoelens van genegenheid en verbondenheid aanmoedigen.

Zoenen vermindert ook stress en geeft ons een veilig gevoel. Door de kus daalt het niveau van het stresshormoon cortisol, waardoor we ons niet alleen veilig voelen, maar ook ons gevoel van eigenwaarde kan verbeteren. Hoe langer een koppel samen is, hoe beter zoenen hen doet voelen.

Je kind kussen7. NIET TE VERGETEN

Studies hebben aangetoond dat je eerste romantische kus iets is wat je waarschijnlijk nooit zult vergeten. Meer dan 90% van alle mensen herinnert zich de details van hun eerste kus, vaak sterker dan de eerste keer dat ze seks hadden. Zelfs twintig of dertig jaar later is de kans groter dat je je je eerste kus herinnert dan wat je die ochtend voor ontbijt had.

Hoe intenser we iets meemaken, hoe sterker de herinnering zal zijn. Dit geldt zowel voor positieve als negatieve ervaringen. Intens beleefde ervaringen, zoals onze eerste kus, relatiebreuken, de geboorte van een kind en pijnlijke momenten uit de kindertijd, blijven ons altijd bij.

8. ZOENEN KAN JE LEVEN REDDEN

Volgens een populaire Duitse studie uit de jaren tachtig leven mannen die hun vrouw 's morgens kussen langer, hebben zij minder auto-ongelukken en een hoger salaris dan mannen die hun vrouw niet kussen voordat zij naar het werk gaan. De onderzoekers die de studie uitvoerden kwamen echter niet tot de conclusie dat het de daad van het kussen alleen was die verantwoordelijk is voor zo’n significant verschil in resultaat tussen de twee groepen.

Het is de positieve houding die sterk geassocieerd wordt met een gezonde levensstijl die de oorzaak is. Wat duidelijk uit de studie naar voren komt, is dat de sterke band die ontstaat door regelmatig zoenen tussen echtgenoten, niet alleen het emotionele welzijn maar ook de lichamelijke gezondheid bevordert.

9. INTIEMER DAN SEKS

Velen beschouwen kussen als intiemer dan geslachtsgemeenschap. Verschillende studies hebben aangetoond dat mannen kieskeuriger zijn over wie ze kussen dan met wie ze seks hebben. Geslachtsgemeenschap kan voor sommigen erg onpersoonlijk zijn, terwijl je voor zoenen echt contact moet maken met de andere persoon, wat misschien de reden is waarom prostituees er vaak de voorkeur aan geven hun klanten niet te zoenen.

Veel stellen vragen zich af of er iets mis is in hun relatie als hun seksleven minder actief wordt, maar een afname van het zoenen is veel zorgwekkender voor de status van je relatie.

10. HOU JE SPEEKSEL BIJ JE

Een kwart van de vrouwen zegt dat ze de kustechniek van hun echtgenoot hebben verbeterd. Mannen kussen namelijk anders dan vrouwen. Uit onderzoek blijkt dat mannen een onbewuste neiging hebben om veel speeksel uit te wisselen om zo testosteron over te brengen. Hier zijn de vrouwen kennelijk minder van gecharmeerd.