10 feiten over kussen die je echt niet wist!

Intiemer dan sex en een goede work-out
10 feiten over kussen die je echt niet wist!

Kussen is een van onze favoriete manieren om liefde te uiten. Op 6 juli is het International Kissing Day, waarop we stilstaan bij de simpele geneugten van het kussen om te kussen, in tegenstelling tot kussen uit sociale formaliteit of als inleiding tot seks, wat het vaak toch is of wordt. Denk eens aan je eerste kus of aan de liefste kus die je ooit hebt gehad. De spannendste? Hoe vaak je ook kust of hoeveel ervaring je ook hebt, hier vind je 10 feiten over kussen die je nog niet wist!

– 1 – Tweederde leunt naar rechts
Van een filmkus tot een schilderij of beeld: vaak zie je dat de zoeners naar rechts leunen. Waarom is dat? Een Duitse onderzoeker heeft meer dan 100 stelletjes geobserveerd en ontdekte dat tweederde van hen hun hoofd naar rechts kantelde. De theorie van wetenschappers is dat dit teruggaat naar de baarmoeder, waar we instinctief onze hoofden naar rechts leunden.

– 2 – Tijdens het kussen gebruik je 146 spieren
Voor een kus gebruik je 146 spieren, waarvan waarvan 34 aangezichtsspieren en 112 lichaamshoudingspieren. Een team Britse onderzoekers bestudeerde kussende stelletjes onder een MRI-scanner. Dat klinkt als serieuze gezichtsfitness!

– 3 – In je nek
Studies tonen aan dat 96% van alle vrouwen graag in hun nek wordt gekust, tegenover slechts 10% van alle mannen.

– 4 – 58 uur non-stop kussen
De langste kus ooit duurde 58 uur, 35 minuten en 58 seconden. De recordhouders zijn Ekkachai en Laksana Tiranarat uit Thailand.

– 5 – Zoenen geeft een kick!
Lippen zijn erg gevoelig, omdat ze vol zenuwuiteinden zitten. Daarom veroorzaakt kussen een chemische reactie van neurotransmitters en hormonen die vergelijkbaar is met de reactie op bungeejumpen, sporten en het nemen van drugs. Je hart gaat sneller slaan en je ademhaling wordt dieper.

– 6 – Veilig zoenen
Zoenen vermindert stress en zorgt ervoor dat we ons veilig voelen. Het stresshormoon cortisol neemt af door een kus. Hoe langer mensen samen zijn, hoe veiliger het zoenen hen doet voelen.

– 7 – In je geheugen gegrift
De meeste mensen herinneren zich hun eerste kus levendiger dan de eerste keer dat ze seks hadden. Jij?

– 8 – Kussen kan je leven redden
Volgens een populaire studie leven mannen die hun echtgenote ’s morgens een zoen geven langer, hebben ze minder vaak een auto-ongeluk en hebben een hoger inkomen dan getrouwde mannen die hun vrouw geen pakkerd geven voor ze de deur uitgaan.

– 9 – Intiemer dan seks
Zoenen wordt door velen beschouwd als intiemer dan geslachtsgemeenschap. Volgens diverse studies zijn mannen zelfs kieskeuriger als het gaat om het kiezen van de vrouwen ze willen kussen, dan waar ze seks mee zouden willen.

– 10 – Hou je speeksel bij je!
Een kwart van de vrouwen zegt dat ze de kustechniek van hun echtgenoot hebben verbeterd. Mannen kussen namelijk anders dan vrouwen. Uit onderzoek blijkt dat mannen een onbewuste neiging hebben om veel speeksel uit te wisselen om zo testosteron over te brengen. Hier zijn de vrouwen kennelijk minder van gecharmeerd.