Waar vet écht heen gaat als je afvalt

Waar vet écht heen gaat als je afvalt

Waar vet écht heen gaat als je afvalt

We praten veel over diëten en vet verbranden, maar eigenlijk zijn er veel misverstanden rondom afvallen. Sommige mensen denken dat vet wordt omgezet in energie of warmte, terwijl anderen juist denken dat het door je lichaam wordt afgevoerd, omgezet in spieren of juist nooit verdwijnt, maar krimpt als je afvalt. Maar wat gebeurt er nou écht?

Vet uitademen

Volgens nieuw onderzoek door Andrew Brown van de University of New South Wales en Ruben Meerman, is al het bovenstaande niet van toepassing. Je ademt het namelijk uit… HUH?!

Vet zet zich voor 84% om in koolstofdioxide, wat we uitademen en voor 16% in water, dat we verliezen via onder andere zweet, tranen, urine en door te ademen. De uitkomsten zijn revolutionair, volgens de onderzoekers, want trainers, dokters en andere experts hadden het jaren allemaal mis.

Met oog op de feestdagen: moeten we allemaal extra hard gaan zitten hijgen? Helaas: ‘Breathing is just the vehicle for fat loss, not the fuel’. Oftewel, je moet nog steeds gezond eten en bewegen om je feestkilo’s kwijt te raken.

Waar heb jij al die jaren in geloofd?